Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят сграда на пловдивската опера за 60 милиона в Панаира

| обновено на 11.04.17 в 09:33

Това стана ясно след проведена тази сутрин среща между кмета Иван Тотев и политическите групи в местния парламент, ръководството на Международния панаир и бившият министър на културата Вежди Рашидов. 

Според Рашидов начинанието ще струва около 50 - 60 милиона лева, като държавата може да отпуска по 15 милиона годишно в рамките на три години. 

Мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов декларира готовност да предостави терена на Палата 1, но единствено за построяването на сграда за операта и то в определен срок. 

Следващата стъпка е създаването на проект за сградата и всички, свързани с това законови процедури. Планира се инвестициите да бъдат както от държавата и Министерството на културата, така и от община Пловдив. Предстои уточняване на детайлите и подписването на тристранно споразумение за сътрудничество. 

Много е важно влизането на община Пловдив в това партньорство, тъй като това ще даде възможност за публични инвестиции на територии и публични пространства, каза кметът Иван Тотев.

По думите му проектът е важен за града, тъй като това, което се изгради ще остане за много поколения напред.

Обследвани са 4 терена за Пловдивска опера по поречието на река Марица. Отхвърлени са три варианта – при моста над бул. „Васил Априлов“ при Захарния комбинат, при бензиностанция до моста на Адата и при Щаба на армията.

Пловдивската оперна трупа е една от най-добрите и е недостойно и незаслужено да се измъчват заради липсата на свое лично пространство, отбеляза бившият министър на културата Вежди Рашидов. Построяването на нова опера ще струва около 50 – 60 милиона лева, а финансирането от държавата може да стане с отделянето на по 15 милиона лева  в продължение на три бюджетни години. 

Декларирах пред всички важни особи, които управялват града, че сме готови да подпишем тристранно споразумение между Общината, Държавата и Панаира на мястото на палата 1, каза мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов. Той уточни, че в споразумението ясно трябва да бъде упоменато, че ако не се построи опера на това място, то теренът си остава за Панаира. 

Този четвъртък  местният парламент ще трябва да приеме дарените на Пловдив от държавата акции от капитала на Панаира и предстои съветниците да одобрят тристранно споразумение за сътрудничество.

Не всички политически сили в местния парламент ще гласуват за него. Против категорично се обяви Дани Каназирева, която по време на днешната среща е отправила следните въпроси, останали без отговор:  

Защо след като Операта ще бъде държавна , а собственик на акциите е държавата , тази сделка трябва да минава през Община Пловдив ? 

Чия собственост ще бъдат имотите, защото ако ако говорим за строеж на Опера то тези средства ще бъдат дадени от община или от държава и не могат да бъдат изсипани върху частен имот?  

Как наливаме 50- 60 милиона лева, ако имотът е ипотекиран или върху него лежат милиони левове кредити? 

Според нея е несериозно на този етап да се говори за каквито и да било суми за изграждане на Пловдивската опера. Не на последно място тя постави и въпроса за морала, честта и достойнството. Не може Пловдив да губи имоти и сега пак да не запазим своя интерес, а държава и община да абдикират от този казус, заяви Каназирева.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28