Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив прие дарените акции на Панаира

| обновено на 13.04.17 в 15:13

След остри дебати и взаимни обвинения Общинският съвет на Пловдив прие дарените от държавата 20,63 на сто от акциите на Международен панаир. „За“  гласуваха 31 съветници, девет бяха „против“, а седем се въздържаха.  

За сделката гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП, „Кауза Пловдив”, ЗС „Александър Стамболийски” и коалиция „Здравко Димитров – да решаваме заедно”.  „Съюз за Пловдив” на Дани Каназирева,  Пепа Деведжиева и Божидар Здравков от Реформаторския блок гласуваха против. Въздържаха се Патриотите и  председателят на Общинския съвет Савина Петкова от Реформаторския блок. 

По време на дебатите общинският съветник Божидар Здравков заяви, че „това не е сделка, а далавера“. Той бе  категоричен , че след като общината веднъж е загубила ценни имоти,  втори път не трябва да прави съдружия с Георги Гергов, станал мажоритарен собственик на панаира. Здравков  предложи точката да бъде отложена и да не се гласува днес. Предложението не се прие и дебатите продължиха повече от час. 

Кметът Иван Тотев взе думата и от трибуната в емоционална реч обясни, че  община Пловдив получава нещо, което е било обявено за продан и е щяло да отиде на борсата.
Аз смятам, че трябва да приемем тези 20, 63 % и ясно да заявим, че желаем Пловдивският панаир да работи и съществува, заяви Иван Тотев.

Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски” призова по време на дискусията съветниците да проявят разум, тъй като активите на Панаира са в размер на 780 милиона лева и общината получава близо 21 процента от тях. 

Подобно становище изказаха и общинските съветници от БСП. Според Петя Манева общината има различни възможности какво да прави с придобитите акции - може дори да ги продаде. Най-важното е да се запази интереса на пловдивчани. 

Според съветниците от „Съюз за Пловдив“, които  гласуваха  против  сделката пред Гергов няма пречки да стане едноличен собственик на Панаира

Това е срамен ден за Пловдив. Така председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“Дани Каназирева коментира решението на Общинския съвет за придобиване на 20,63  %  акции на Панаира.

След горчивия  опит  през 2006 г., когато  бяха подарени близо 400  дка общински имоти на „Пълдин туринвест“, за да бъде приватизирана емблемата на Пловдивпартньорството  с Гергов отново беше легитимирано днес, добави тя.

Това се случи с политическата протекция, в която участват министри, депутати, общини и правителства.

 Пред мажоритарния собственик на „Международен панаир Пловдив“ АД  вече няма пречки за  придобиване на 100 % акции.  Така той става собственик не само на 400 дка земя, върху която е разположен панаирът,  но и на 400-те дка имоти, апортирани  в „Пълдин туринвест“ преди десет години пак с решение на Общински съвет.

След гласуването кметът Иван Тотев отново заяви , че темата е много емоционална .Той е категоричен, че случилото се само носи дивиденти за Общината , защото тя придобива над 20% от активите на панаира, а те са  в пъти повече от кредитите на дружеството.  По думите му дългове на дружеството са  около 50 милиона лева и  по никакъв начин  не  касаят община Пловдив. 

 Не влизаме в съдружие с панаира , а ставаме акционери и трябва да направим така , че да управляваме добре своя дял,  коментира Тотев. По повод критиката, че предава интереса на града, той заяви: За мен е най- важното след 20 години тогавашния кмет да каже, че иска да е като Иван Тотев.

По думите му,  тепърва ще се водят преговори с ръководството на панаира и с държавата за изграждането на сграда за операта на  панаирен терен,  на този етап заявки от всички страни има.       

  От своя страна музикалният директор на Пловдивска опера Деян Чобанов каза, че една сграда на операта до река Марица ще бъде плюс за града. Смятам, че мястото е подходящо инфраструктурно и по този начин Държавна опера - Пловдив ще може да развива интернационален силен сезон и през  останалата част през годината не само през летния сезон на Антчния театър.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3-ма са обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Двама мъже и жена са заплашвали и изнудвали 46-годишна жена да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда. Спрямо един от задържаните е повдигнато и обвинение за..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21