Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберножът в УМБАЛ "Свети Георги" вече лекува пациенти

От понеделник - 24 април, в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив реално ще започне работа киберножът – единствената в страната система за роботизирана радиохирургия. 

Вече се приемат документи за интервенции с киберножа и се правят подготвителните прегледи на пациентите. До момента е направен запис на шестима пациенти и са изготвени плановете за тях, съобщи пред Радио Пловдив д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение в болницата.

Киберножът е единственият апарат от този род на територията на България. Разположен е в база едно на Университетската многопрофилна болница „Свети Георги“ на бул. „Васил Априлов“ № 15 А.

Това е една роботизирана система за стереотактична радиохирургия. Става въпрос не за оперативна интервенция, а за лъчелечение с високи дози единични фракции на малки тумори, които не могат да се оперират. Тази система служи за облъчване на малки остатъчни тумори или на рецидивни тумори, обясни д-р Влайкова. 

Пациенти с тумори по - големи от 3 - 4 сантиметра не биха могли да бъдат облъчвани с кибернож, категорична е д-р Влайкова. 

Лечението се извършва по клинична пътека на НЗОК, специално създадена за киберножа. Тя е изцяло безплатна за пациентите.

Тази пътека е 252.2, която е за роботизирана радиохирургия с кибернож, а стойността й е 9 000 лева. Д-р Влайкова смята, че с тези пари би трябвало да се покриват някои от разноските да провеждането на такова лъчелечение, но тя е недофинансирана, тъй като на пациентите се налагат допълнителни изследвания като ядрено магнитен резонанс, компютър контрастно томографско изследване или позитронна емисионна томография.  

За да могат да ползват киберножа, пациентите трябва да се запишат предварително на посочения адрес бул. „Васил Априлов“ № 15 А или на телефони 032 602 330 и 0887 705 636. Необходимо е също да представят цялата налична документация за състоянието си с всички епикризи и проведено лечение. Добре е да имат и скоро направена кръвна картина, както и данни за общото им медицинско състояние.

Пациентът трябва да е в добро общо състояние, за да може да има контакт с него по време на облъчването. Необходимо е кръвните му показатели да са подходящи за лъчелечение т. е. да няма анемия, да няма ниски стойности на тромбоцитите, на левкоцитите. Диабетът, освен ако не е в тежка форма, не е противопоказание за този вид лечение, информира д-р Влайкова.

Апаратурата е подходяща за лечение и на деца, и на възрастни. На този етап обаче ще започне лечението на възрастни и на деца над 5 – 6 годишна възраст, които могат да стоят неподвижно, да бъдат адекванти и да бъдат наблядавани по време на облъчването.

При изрядна документация подготовката на пациента трае една седмица и може да започне лъчелечението.

Всички лекари и всички медицински физици са обучени продуктово и по клиничен метод в референтни центрове в различни страни.

Лечението с киберножа осигурява адекватно специализирано лечение, без да се налага на пациентите да пътуват в чужбина или да плащат огромни суми, подчерта д-р Мария Влайкова.

Цялото интервю на Елена Крушкова с д-р Мария Влайкова можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12