Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се проследява опазването на водните ресурси

Ако има естествени залежи на уран и има подпочвени води, които се придвижват бавно в почвата, постепенно могат да проникнат в слоевете от които се черпи вода за питейни нужди.

Това обясни в интервю за предаването „Точно днес“ Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите по повод случаите на открити количества уран във водите в Хасково и Първомай. Той не изключи да има нови подобни случаи.

Преди години, когато са затваряни тези уранови рудници, е трябвало да се вземат мерки за изолиране на урана, но това не е сигурно, че е изпълнено. Говорим за повече от 20 – 30 години, което не изолира проблемите, обясни Иван Иванов.

Опазването на водните ресурси дълги години се неглижира.

От десетилетия трябва да се направят санитарно-охранителни зони, но това не навсякъде се случва, тъй като има или финансови пречки или правни пречки. Което създава предпоставка за замърсяване на тези водни ресурси. В някаква степен е добре, че се поставят проблемите с урана, защото трябва да се отвори този дебат и да се проследи до каква степен ние изпълняваме европейските директиви за опазване на водните ресурси, коментира председателят на Българската асоциация по водите.

Цялото интервю с Иван Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Интервю в програма "Точно днес" и с гл. ас. Орлин Стоянов, зам.-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Той подчерта, че текат анализи на пробите, като се очакват нови проби от района на Първомай. 

Експертът каза, че резултатите показват леко завишени стойности по показател - уран. 

Водоподаването от тези кладенци е спряно и не постъпва вода от тях в мрежата, увери Стоянов. Той каза, че страната ни е богата на уранови руди и има повишена концентрация на уран на определени места у нас. 

Извършва се обаче непрекъснат мониторинг на водите и се реагира своевременно, смята заместник-директорът на НЦРРЗ.

В началото на следващата седмица ще бъдат готови пробите от 19 април за района на Първомай.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12