Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха уран и във водата на Велинград

| обновено на 21.04.17 в 14:58

Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми, съобщиха от регионалната Здравна инспекция. 

Водоснабдяването в куротния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник - помпена станция. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.

Румен Атанасов, началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ Пазарджик допълни, че зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъдженец", село Грашево и махала "Мечо корито" и населените места "Света Петка", местността Юндола и Пашово. 

Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец. Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени. Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива, каза още  Атанасов.
По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.

Днес следобед Районната прокуратура - Велинград се самосезира по случая и възложи проверка на полицията дали има данни за престъпление за екозамърсяване, което застрашава хората и околната среда. Срокът за приключване на проверката е 14 дни. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археолози откриха над 500 старинни монети при разкопки в Стария град

Близо 560 находки, от които повече от 500 монети от различни епохи и една златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей - Пловдив при спасителни разкопки в подножието на Стария град. Проучваният обект е в историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”, която представлява групов паметник на..

публикувано на 16.08.24 в 15:12

ВиК авария затруднява движението край център "Ескалибур"

Магистрален водопровод авариара на бул. Санкт Петербург. От ВиК- Пловдив предупреждават, че високите етажи на града могат да останат без вода.  За отстраняването на аварията се затваря за движение средната лента по бул. "Санкт Петербург пред развлекателния център "Ескалибур".  На място са полицейски служители, които регулират..

обновено на 16.08.24 в 14:05

В Сопот търсят решение на водната криза

Има възможност да се пуснат допълнителни водоизточници и така да се реши проблемът с водоснабдяването в Сопот. Това съобщават от общинската администрация след като кметът Станислав Стоенчев, секретаря на ВиК  асоциацията, представител на Областната администрация и заместник-началникът на ВиК Карлово са направили оглед на  помпените кладенци в района..

публикувано на 16.08.24 в 14:03

Откриха сметка в помощ на пострадалите от пожарите в Отец Паисиево

Община Калояново откри набирателна сметка в помощ на хората, пострадали от опустошителните пожари в Отец Паисиево.  Припомняме, че собствениците на 16-те опожарени вили, три от които са били постоянно обитаеми, подадоха искания за помощ до държавата и получиха по 1500 лева на семейство.  Ако желаете да помогнете за възстановяването на изгорялото им..

публикувано на 16.08.24 в 13:46

Акции срещу наркодилъри в Пловдив и Пазарджик

Наркодилър със значително количество дрога беше заловен след продължително наблюдение при специализирана акция на пловдивската полиция.  Операцията е последвала след получаването на достатъчно данни за престъпната дейност.  При обиск в дома на 42-годишния мъж са открити  над 800 грама марихуана, близо половин килограм амфетамини и около грам и..

публикувано на 16.08.24 в 11:14