Ние сме в антрето на Европа, при машините за лъскане на обувки

Можем да определим настоящия политически момент като повратна точка, нова ера с нови предизвикателства, изискваща от новото българско правителство да е на висотата на грандиозната задача, да се впише адекватно в тази промяна и да я осъществи.

Позицията е на професора по социология от БАН Духомир Минев, който оглавява Eвpoпeйcĸaтa aнтибeднocт мpeжa – Бългapия.

С него търсим отговори на въпросите щe пocтигнe ли Kaбинeтът „Бopиcoв“ 3 тaĸa нeoбxoдимoтo cплoтявaнe нa yпpaвлeниeтo, кoи ca вaжнитe peшeния, ĸoитo тpябвa дa взeмaт „нoвитe-cтapи“ във влacттa и ocъзнaвaт ли тeжĸaтa oтгoвopнocт, ĸoятo нocят.

Важна е платформата, около която ще се сплоти новото мнозинство и персоналните назначения не са толкова важни, а това накъде ще се върви в развитието на страната.

Професорът е умерен оптимист за бъдещото управление.

Според него вече се осъзнава, че досегашният модел на развитие на икономиката е от типа „растеж, пораждащ мизерия“. Той изисква промяна по отношение на социалните политики, които са „забатачени“.

България не е в клуба на богатите, ние сме в предверието, там където са машините за лъскане на обувките - каза в разговора социологът и изрази позиция, че политиката трябва да е по - прагматична.

Той припомни, че самият Бойко Борисов преди време беше казал, че всичко е схема, сега негова е задачата да разруши този модел, да създаде нещо по - продуктивно.

Премахването на пробойните, от които изтичат средства, е една от задачите - например в енергетиката, в програмата за саниране и в още редица области, подчерта професорът социолог.Още от категорията

„Българската Коледа“ помага за лечението на недоносени бебета

Високотехнологична медицинска апаратура получава отделението по неонатология към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив от инициативата „Българската Коледа“. За нуждите на звеното се предоставят апарат за неинвазивна респираторна поддръжка и дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг.  Началникът на отделението професор..

обновено на 09.12.19 в 11:39

Необходима е дискусия за финансирането на партиите

Парадоксално, но факт. Депутатите от трети опит УСПЯХА В увеличение на партийната субсидия от 1 на 8 лева за глас. Изчисляваме ползите и негативите с Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“. Това за втори път се случва в 12 без 5, преди важни други решения или провеждането на избори. Бих определила това решение като една..

публикувано на 09.12.19 в 10:20

Кадрите на ТУ-Пловдив сред най-търсените в региона

Пловдивските университети са лидери в 10 професионални направления, сочат данните на Националната рейтингова система. Това е леко отстъпление спрямо миналата година,  когато бяха първенци в 12 области.  Филиалът на Техническия университет в Пловдив остава №1 заедно със София в 6 професионални направления: електротехника и електроника,..

публикувано на 09.12.19 в 09:28

8-те лева на глас обслужват само големите партии

„ Гласуването за партийните субсидии в парламента беше абсолютно незаконно. В правилника пише, че прегласуване се прави само веднъж и резултатът ще взема за валиден “ – изтъкна в интервю за Радио Пловдив депутатът от ДПС Хамид Хамид, който е и член на правната парламентарна комисия. „ Тази договореност за 8-те лева на глас беше направена..

публикувано на 06.12.19 в 16:35

Сградата е клиент, всеки в нея дължи разходи и за общите части

Това не е финално решение. Всъщност, Европейският съд потвърждава, че практиката, която съществува към момента, е правилна и не противоречи на европейските директиви.  Това заяви пред Радио Пловдив говорителят на EVN Топлофикация Петър Костадинов . Коментарът му е по повод решението на  Европейския съд в Люксембург, че в секи собственик..

обновено на 06.12.19 в 16:22