Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След оставката на Гергов Корнелия Нинова има шанс да оздрави БСП

Процесите, които текат в БСП, са по-скоро оздравителни, отколкото разрушителни и могат да помогнат на партията да се освободи от  зависимостите. 

Мнението е на политолога проф. Александър Маринов, който коментира скандалната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев с посредничеството на Георги Гергов, заради която той подаде оставка от БСП. 

Гергов едва ли ще даде заден ход, защото всичко това го злепостави и отслаби влиянието му. За едно обаче е прав - не е приемливо и е време да се разделим с тези неофициални форми на политическо влияние. Хубаво е, че започва изчистване на тези вредни практики, коментира политологът. 

След този скандал БСП има шанс да започне да разкъсва зависимостите между пари и политика. Възможно е и самата Корнелия Нинова да пострада, т.е. да бъде принудена да напусне поста си, но процесът като цяло е оздравителен, смята експертът. 

Големият въпрос е за какво политиците ползват парите на олигарсите, защото партиите по закон са много добре финансирани. За купуване на гласове, за медийно влияние, за купуване на мандати, за захранване на лични сметки, защото е ясно, че "мръсните" пари от олигарсите отиват за скрити цели. 

Скъсването на тези връзки е залог за оцеляването на партията, смята политологът. 

В случката с Гергов, който явно бе "осветен", безспорно има сценарий. Споменаването на името на Румен Овчаров обаче е по-скоро отклоняване на удара, за да се окаже някаква друга причина за случилото се. Причината явно е свързана с главния прокурор Сотир Цацаров, смята проф. Маринов.  

По повод изказването на Бойко Борисов за "червените олигарси", какъвто често е наричан Гергов, политологът припомни, че и лидерът на ГЕРБ често се свързва с такива. Нека не забравяме от къде тръгва и той самият, допълни проф. Маринов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18