Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко се каза за срещата Гергов - Сашо Дончев - Цацаров

| обновено на 25.04.17 в 14:39

За пловдивската връзка по веригата Сашо Дончев - Сотир Цацаров - Георги Гергов говорим с анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който описва вероятните сценарии за реакции на част от "червените олигарси". 

Безлов смята, че България плаща най-евтина цена на газа в Европа като се позовава на доклад на ЕК. 

Защо Газпром са свалили толкова рязко цените може само да гадаем, каза Безлов. Едното обяснение е да направят трудна конкуренцията, другото ... Някакви политически планове...

Тихомир Безлов: Да, и двете страни, които разказаха версиите си като че ли говорят за подобна хипотеза, а продължението от вчера с влизането при регулатора или започване на разследване според мене ни дават основание да си мислим, че нещата миришат на газ. Един от участниците безспорно е ключова фигура в бизнеса с газ, с продажбите на дребно на газ, фактически контролира над 50 % от пазара на газ в България в продажбите на дребно, така че имаме основание да си мислим, че това е като че ли свързано с природната газ, с цените  и с начина, по който се оперира в България, за съжаление обаче се знае много малко затова какво точно се е случило и виждаме преди всичко интерпретации в зависимост от позициите на политически партии и формации и медии и всеки е заел някаква позиция. Така че виждаме реакции, не знаем достатъчно какво седи под този, да го наречем, скандал, не знаем детайлите, подозираме само.

За съжаление, г-н Гергов много малко каза, практически аз не чух нищо конкретно за самата среща като трети, независим участник, да го наречем. В крайна сметка става в неговия офис, доколкото разбирам и от двете версии, той участва в организирането на срещата, но той не коментира детайли и по съдържание. Това, което се случи в резултат на реакцията на председателя на БСП Корнелия Нинова той първоначално обяви, че няма вина, не се чувства виновен, след това коментира, че Корнелия Нинова не се е отнесла коректно с него.

Що се отнася до протестите срещу главния прокурор това е, как да кажем, една група политици, активни хора, които  вероятно протестират срещу главния прокурор от самото му избиране насам. „Да, България” много ясно се позиционира на политическия спектър с анти главния прокурор позиция. Една от критиките към мои приятели, които са даже вътре в управлението на партията е, че аз друга позиция не знам – антиглавния прокурор и разбира се антикорупционна теза силна, но тя е фокусирана пак основно срещу институцията главен прокурор и самата личност на главния прокурор и практически ако погледнете няма друга критика към самата съдебна система, например нищо не се говори,  да наречем, съдийските лобита, адвокатските лобита – нещо, което за мен е не по малко важен проблем.

Аз си мисля, че тази среща е свързана със самото развитие на ситуацията около Овъргаз. За съжаление там не е много ясно какво се случи. Това че дългогодишният партньор на г-н Сашо Дончев Газпром в един момент прекрати отношенията си и поиска той да изкупи дела на Газпром. Газпром беше практически мажоритарен участник в Овъргаз – дружеството, което практически продава на дребно в България в по-големите градове. Какво точно се е случило ние не знаем. Знаем, че имаше дълги години обвинения срещу Дончев от страна на политици, че той бивайки посредник между Булгаргаз  и Газпром да не взима своя процент в продажбите на едро, от своя страна г-н Дончев обвиняваше Булгаргаз като монополист, включително сигнализира Европейската комисия за поведението и позицията на Булгаргаз. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29