Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ иска оставката на шефа на пловдивската "Чистота" за политически назначения

Общинските предприятия в Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на пловдивчани. Това заявиха  лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев и председателят на градската организация Йордан Иванов на специална пресконференция. 

По думите им в периода от 01.01.2011 г. до 15.08.2016 г. в ОП „Чистота” са направени 1183 назначения  в нарушение на закона като свободните работни места не  са обявени в бюрото по труда. Според Йордан Иванов „това са назначения на партиен принцип, които са правени на тъмно и заради които системно е нарушавано българското законодателство”. 

Той допълни ,че  от ДСБ са завели дело за отказ до информация и са осъдили община Пловдив да даде данните за назначенията в общинските предприятия. В момента от партията обобщават резултатите от проверката в другите общински структури. 

„Огромният брой назначения показват, че политическите партии в България заместват бюрата по труда“, коментира Радан Кънев. Той е категоричен, че в тези случаи става дума за контролиран вот. 

От ДСБ настояват кметът да назначи проверка в ОП "Чистота" и след като нарушенията се потвърдят, да се поиска оставката на директора на общинската фирма Иван Стоянов. В разпространена до медиите официална позиция от партията уточняват, че Общинските предприятия са задължени да обявяват свободните работни места в Агенция по Заетостта, за да може всички незаети, заинтересовани лица да бъдат информирани за съответната вакантна позиция.

Ръководството на ОП "Чистота" е нарушило това свое задължение 1183 пъти, за да може да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори, посочват от ДСБ .

От своя страна директорът на ОП“Чистота“ Иван Стоянов  определи като нелепи обвиненията. Той обясни, че щатът на „Чистота” е 778 души, от които 700 са чистачки.

Повечето от работещите са от Столипиново и  текучеството е огромно. Всеки месец напускат хора и трябва спешно да назначим други на техните места. Годишно предприятието напускат 250 души, допълни Иван Стоянов и призова от ДСБ да му изпратят поне 10 свои активисти, които да назначи на свободните позиции в предприятието. 

Той нарече „пълни глупости“ твърдението, че това е вид контролиран вот.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52