Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата воля ще реши казуса за операта в Пловдив

| обновено на 27.04.17 в 17:22

Като недоразумение в комуникацията - така икономистът Георги Стоев определи обвързването между вчерашното решение на ГЕРБ да се разграничи от сделката с Панаира и отказа на Фондация "Дом за пловдивската опера" да се строи опера на мястото на Палата №1 в панаира. 

Припомням, вчера членовете на Съвета на фондацията изненадващо се върнаха към старото си предложение да се реконструира Концертна зала и тя да се свърже в общ комплекс с бившия Партиен дом, който общината да предостави за опера. 

Георги Стоев, който е член на Инициативния комитет на Фондация "Дом за пловдивската опера", обясни:

Вчера не знаех за активностите на ГЕРБ и на ръководството на Пловдив. Стоев припомни също, че членовете на фондацията не са били част от инициативата за построяване на опера в панаира, нито са я подкрепяли по какъвто и да било начин. 

От кмета Тотев получихме информация за този проект на Вежди Рашидов да финансира държавно строителство на опера в панаираТъй като медийният интерес към сградата на операта в Пловдив главоломно се увеличи, се наложи да напишем една декларация, в която да предложим решения, ако изобщо общината иска да върви в тази посока, заяви икономистът.

Стоев обясни още: Темата не е отказ от сграда в панаира. Искаме по - скоро да напомним, че има възможности Концертна зала да бъде реконструирана, за да изпълни сегашната си функция и от друга страна с допълнителна инвестиция да се превърне в сцена от съвременен тип.

Първата пресконференция, дадена от Фондация "Дом за пловдивската опера", бе с фокус върху терен Партийния дом. Тогава дори провокирахме пловдивската общественост като направихме една визуализация, в която махнахме Партийния дом от площад Централен. Още от тогава говорим по този въпрос. Днес сме в една ситуация, в която се оказва, че този проект не е толкова радикален спрямо проектите, които например се раждат в общината.  

Георги Стоев сподели притеснението, че сградата на Концертна зала е в тежко състояние и не позволява на операта да се създава като продукция. Според него, независимо дали операта има сграда за представления или използва пред лятото Античния театър за това, все пак трябва да има сграда, където поне да репетират тези 200 човека. 

Стоев обясни, че има различни сценарии как да се използват Концертна зала и бившият Партиен дом. 

Първо въпрос на политическа воля е да се случи този проект, а едва след това са експертните оценки и конкретни проекти и планове, категоричен е Георги Стоев. 

Казусът за акциите на община Пловдив в Панаира не бива да се смесва с въпроса за операта, убеден е членът на Инициативния комитет на Фондация "Дом за Пловдивската опера". 

За нас е важно теренът да бъде обособен като отделен имот и да е правно чист, т.е. върху него да не тежат ипотеки или други зависимости, допълни икономистът.

Цялото интервю с Георги Стоев можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18