Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общоградско събрание и концерт в памет на Априлската епопея

Тържествено отчитане на конкурса на тема "Левски и моето време" ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“. 

Форумът е организиран от  Общински комитет "Васил Левски" и е посветен на 180 г. от рождението на Апостола. 

В голямо фоайе ще се открие  изложба на ученически  рисунки на Апостола и награждаване на участниците в в конкурса. 

От 18,30ч  е кулминацията на вечерта с Общоградско тържествено събрание  концерт в чест на 141 години Априлска епопея.  

Слово ще произнесе доц. Тодор Радев.

В интервю за Радио Пловдив Тодор Радев подчерта, че апостолите на Априлското въстание са били млади хора и в този контекст е важно младите днес  да са съпричастни към  патриотизма. 

Доц. Радев не изключи напълно вероятността някой от народните представители на съвремието ни, да е достоен на учредителите от първото наше Народно събрание, както наричаме  тайното учредяване на Оборище преди 141г., но припомни, че и тогава е имало предател...

Цялото интервю с доц. Тодор Радев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57

Читалището в град Шипка на 160 години

Читалище „Светлина-1861“ в град Шипка, тази година отбелязва 160 години, от създаването си. Това е най-старото, селско читалище в страната, което е изключително активно в своята дейност и днес. То има своя художествена галерия и собствена музейна сбирка.  Традиция за читалище „Светлина-1861“ са „Шипка фест“, който се провежда от три години и..

обновено на 04.03.21 в 11:45

Великите европейци - Томас Ман, втора част

След 1893 Томас Ман учи история, история на изкуството, икономика и литература, готви се за журналист, но пише отрано. В гимназията публикува в училищния вестник, а на 14 в се подписва - „Томас Ман, лирико-драматичен поет“. В Мюнхен сътрудничи на сериозни литературни издания, излиза и първият му разказ.  Щом навършва 21, Томас започва да..

публикувано на 04.03.21 в 10:07

Филмът "Мост между поколенията" е разказ за селото

Найден Индерлийски е част от малкия екип на новия документален филм, посветен на умиращото българско село и хората от изчезващ вид "Мост между поколенията". Той е финансиран от Национален фонд "Култура".  В навечерието на 3 март излезе неговия видео-анонс, а днес в ефира на "Ден след ден" Найден разказа, че всичко е започнало от приказките, които..

публикувано на 03.03.21 в 17:24
Бюстът на Иван Вазов от скулптора Андрей Новаков

История в картините, освобожденски дух в експозицията

"Зад всяка картина стои история. Може да се напише цял роман". Това казва пловдивският бизнесмен Димитър Георгиев, когото местните свързват с културното меценатство под тепетата. С част от личната си колекция, събирана в продължение на 30 години, той отвори галерия , която ще действа като музей и ще носи неговото име.  В експозицията, с която..

публикувано на 03.03.21 в 17:08