Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години СУ "Св. Патриарх Евтимий" отбелязват в Пловдив

Днес и утре са тържествата по повод 75 години СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В интервю за Радио Пловдив директорът на училището Валентина Георгиева подчерта, че единственото пловдивско училище, което е успяло да се пребори в конкурса на Фондация „Америка за България” за „Училища на бъдещето” през 2016 г., е точно СУ „Свети Патриарх Евтимий”.  

Идеята на проекта е изграждането на център за природни науки „От атома до Космоса”, съобщи Георгиева.  

Центърът ще бъде ситуиран на втория етаж в централната сграда на училището на ул. „Иван Вазов” №19. Той ще се състои от 6 тематично обрудвани кабинета, от които 2 по биология, 2 по математика, 1 по география и 1 по химия,  физика и астрономия и за лабораторна и експериментална работа. 

Обзавеждането, оборудването и цялостното интериорно решение на всеки от тях ще бъде подчинено на създаването на интерактивна образователна среда, която ще даде възможност за преподаване и осмисляне на материала, уточни директорът на пловдивското училище. 

Средствата, които са планирани за изграждането и закупуването на цялостното обзавеждане и оборудване на центъра са в размер на 342 750.25 лева. От тях  150 000 лева ще бъде финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, а останалите 192 750.25 лева ще се осигурят от други източници. 

На първо място сред тях е преходният остатък от бюджета за 2016 година и предвидените за 2017 години средства за ремонти. Пари ще дойдат и от приходите от наеми на недвижимо имущество на училището, както и от дарители и спонсори. Всички те подкрепят идеята СУ „Свети Патриарх Евтимий” да бъде първото новаторско, иновативно училище в Пловдив с изцяло съвременна  методика на обучение и модерна материално-техническа база.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52