Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерски пост за Цецка Цачева е подигравка със съдебната реформа

Г-жа Цецка Цачева бе възнаградена с поста на правосъден министър заради героическия стоицизъм да приеме номинацията за кандидат – президент на Бойко Борисов. Затова беше решено тя да бъде пенсионирана с чест, това коментира в интервю за Радио Пловдив Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Според него от Цачева явно не се очаква да свърши нещо сериозно, след като нейният ресор всъщност ще бъде обгрижван от бившият правосъден и настоящ външен министър Екатерина Захариева.
 

По-малката злина ще е, ако с тази реформа се занима Захариева, а не Цачева. Но да назначиш Цецка Цачева за министър на правосъдието е открита подигравка и незачитане на отговорностите, свързани с провеждането на съдебната реформа, добави Величков.

Той заключи, че ако към назначението на Цецка Цачева добавиш и другите вицепремиери от ОП, става ясно че това правителство ще са опитва да направи единствено имитация на отправените от Европа препоръки за реформа в съдебната система.

За жалост това ще бъде отново действие по българския модел – имитации и договорки с политическите сили, а следващият съдебен съвет ще е отново послушен и ставащ на крака на министър председателя, каза Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“

Той коментира и „ЦУМ гейт“, като подчерта, че  няма значение с кого се е срещал главният прокурор, а че тази среща не се е провела на работното му място. Самото поведение на главния прокурор след срещата и отказа да бъде изслушан за нея от ВСС даде отговор на въпроса. През тази фигура минават всички лостове на влияние и управление на държавата. И всички главнни прокурори досега, без Борис Велчев, са използвали положението си за сенчести договорки и управление на държавата зад кулисите, заяви Велислав Величков. Той изтъкна като друг съществен проблем от срещата Цацаров - Дончев фактът, че главният прокурор се е срещал в ЦУМ с проверявано лице.

Това са само част от причините, заради които ние от „Правосъдие за всеки“ искаме радикална реформа в прокуратурата. Тя е създадена по съветски модел и е крайно наложително това най-сетне да се промени, поясни Велислав Величков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33