Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерски пост за Цецка Цачева е подигравка със съдебната реформа

Г-жа Цецка Цачева бе възнаградена с поста на правосъден министър заради героическия стоицизъм да приеме номинацията за кандидат – президент на Бойко Борисов. Затова беше решено тя да бъде пенсионирана с чест, това коментира в интервю за Радио Пловдив Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Според него от Цачева явно не се очаква да свърши нещо сериозно, след като нейният ресор всъщност ще бъде обгрижван от бившият правосъден и настоящ външен министър Екатерина Захариева.
 

По-малката злина ще е, ако с тази реформа се занима Захариева, а не Цачева. Но да назначиш Цецка Цачева за министър на правосъдието е открита подигравка и незачитане на отговорностите, свързани с провеждането на съдебната реформа, добави Величков.

Той заключи, че ако към назначението на Цецка Цачева добавиш и другите вицепремиери от ОП, става ясно че това правителство ще са опитва да направи единствено имитация на отправените от Европа препоръки за реформа в съдебната система.

За жалост това ще бъде отново действие по българския модел – имитации и договорки с политическите сили, а следващият съдебен съвет ще е отново послушен и ставащ на крака на министър председателя, каза Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“

Той коментира и „ЦУМ гейт“, като подчерта, че  няма значение с кого се е срещал главният прокурор, а че тази среща не се е провела на работното му място. Самото поведение на главния прокурор след срещата и отказа да бъде изслушан за нея от ВСС даде отговор на въпроса. През тази фигура минават всички лостове на влияние и управление на държавата. И всички главнни прокурори досега, без Борис Велчев, са използвали положението си за сенчести договорки и управление на държавата зад кулисите, заяви Велислав Величков. Той изтъкна като друг съществен проблем от срещата Цацаров - Дончев фактът, че главният прокурор се е срещал в ЦУМ с проверявано лице.

Това са само част от причините, заради които ние от „Правосъдие за всеки“ искаме радикална реформа в прокуратурата. Тя е създадена по съветски модел и е крайно наложително това най-сетне да се промени, поясни Велислав Величков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38