Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта може да има модерна сцена в Концертна зала за 2019

| обновено на 05.05.17 в 14:42

До няколко седмици Пловдив ще получи средствата за финансиране на домакинството на Европейска столица на културата, дължими от държавата- каза в интервю за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й има съгласие за промяна в постановлението на министерския съвет, което съдържаше административни пречки това да се случи до сега.

В коментар на позицията на ИК на ГЕРБ, с което Пловдив и Варна върнаха акциите на панаира, Стоянова обясни, че решението няма икономическа логика и на този етап няма яснота какво държавата ще прави с 49-те процента, които си прибра чрез коригиращите решения на Общинските съвети на двата града. Това е дял, който не позволява реално участие в управлението на дружеството, но решението сваля напрежението, породено в обществото и освобождава политическата сила от негативите , които понася за чужди вини.

Модерна зала за Пловдивската опера може да има още през 2019 година за домакинството на града като културна столица на Европа, сподели още Менда Стоянова. 

Тя вижда възможност за финансиране на реконструкция на Концертна зала, която да даде подобаваща сцена, а колкото до строителството на нова сграда сграда- то това е проект на бъдещ избор на терен в центъра на града  и търсене на допълнителни ресурси за реализацията му.

И в 44-тия парламент Менда Стоянова ще бъде председател на Комисията по бюджет и финанси, каквато беше и в предишния мандат- каза тя в интервюто.

По думите й новото управление ще успее да задържи финансовата стабилност и принципа да се харчи, колкото се събере в хазната.

В коментар на обявеното преизчисляване на пенсиите на хората, изпълнили трудовия си стаж и възраст до 2010 година, Стоянова разясни, че избраната за база 2009 година е съобразена с възможностите  да се осигури ръст, без да се нарушава особено много баланса на осигурителната система.

Все пак изкривяване ще има и затова темата за пенсиите ще подлежи на по- прецизен анализ, след който ще се правят и промените в модела.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29