Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Европейския съюз е в бъдещето на нашите деца

| обновено на 09.05.17 в 15:04

Всеки ден е Ден на Европа, но на днешния ден трябва да си дадем време да ценим това, което основателите на ЕС са ни завещали. Заедно да си дадем сила, защото бъдещето на ЕС е бъдещето на нашите деца и нас самите, това каза в Пловдив заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел. 

Тя отговори на журналистически въпрос, че с нея не са водени разговори за поемане на поста еврокомисар на България. Мария Габриел посочи, че не е ясен ресорът, по който ще се работи от нашия еврокомисар. Водеща роля има председателят на ЕК, като заедно с министър - председателя на България ще решат точният ресор за България.

В Пловдив Мария Габриел откри националната кампания „Медена закуска“ в ОУ „Екзарх Антим I“. Габриел е председател на работната група по пчеларство в Европарламента и акцентира, че тази кампания има за цел на повиши информираността на децата за ползата от пчелите за нашето здраве и околната среда.

Посланието на кампанията е да се провежда заедно с местните пчелари, защото  децата чрез тях могат да имат представа за богатото многообразие на мед и пчелни продукти в района. Кампанията стартира на 10 март, в Пловдив  е 12 то поред училище, в което се провежда. Много лош индикатор е високата смъртност на пчелите, каза още Мария Габриел и уточни, че нейната цел е да се върви към забрана на трите неоникотиноидни пестициди. Трябва да има мораторум за тази употреба защото вредното влияние е към пчелите, но и към нашето здраве.

В ЕП има предвидена инициатива за пчелите и тяхното здраве, като на 20 май ще се отбележи Международен ден на пчелата. България е 6-та страна в Европа, която провежда такава кампания.


Снимка на Живка Танчева

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28