Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Асеновград прожектират филм за св. Лука Кримски

Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с  безплатна прожекция на филма „Светителят хирург“ от Ангел Бончев  в Голямата зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград. 

Филмът е посветен на свети Лука Кримски, който е един от най-почитаните православни светци на ХХ век . Той е от водещите хирурзи на своето време.  Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където са мощите на светеца. Според духовни лица по време на операциите ръката на свети Лука е била направлявана от Божията десница. / 19ч.

Филмът „Светителят хирург“ за Св. Лука Кримски (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник)  се излъчва в цялата страна безплатно с  благословението, дадено  от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който е вдъхновител на филма. Пловдивската Православна телевизия е продуцент на лентата. Целият екип ще присъства на 10 май в читалище „Родолюбие“, за да представи филма.  „Светителят хирург“ разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Заснета е и една вече покойна монахиня, която е била лично кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по онова атеистично време да бъдат кръщавани деца, но монахиня Анна си спомня много добре този миг от живота й. 

В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител (видео и снимки). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Разказва се и за две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба. Освен това е сред водещите хирурзи на века, заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Той не е имал неуспешна операция. Според духовни лица по време на операциите ръката на свети Лука е била направлявана от Божията десница. Негова е и доказано първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция, той е използвал за шевовете косите на пациента. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, както той нарича хората, свети Лука е приемал всеки ден по един час безплатно пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. През живота си той е произнесъл 1250 проповеди, като Съветът на Московската духовна академия нарича неговите трудове изключително явление. 

Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополит Николай. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари. Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай, а Пловдивската православна телевизия е продуцент на „Светителят хирург“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28