Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пред православието стои огромно предизвикателство

Много правилно се насочваме към едно от най-важните неща – агресията и чувството за безнаказаност, които напоследък започват да вземат връх.

И ние всяка сутрин се събуждаме с тежките новини за посегателства над деца, деца убиват деца в училище, саморазправа по улиците. И това наистина е едно много голямо предизвикателство пред православието, защото православието е висок морал. Това са нравствени ценности, които могат да разкрият и да покажат на хората път към толерантност, към уважение. Така че наистина - пред православието стои едно огромно предизвикателство. И това е справянето с всички тези негативи, които се трупат ежедневно и мисля, че ако  обърнем повече внимание на духовността ще имаме много добри успехи, заяви в интервю за Радио Пловдив гл. асистент Маргарита Загарова от катедра „Теология“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, която участва в кръгла маса на тема „Православие – традиции и съвременност“. 

Според нея въвеждането на вероучение в училищата може да помогне за справяне с проявите на агресия сред децата.

Това е нещо, което ще даде на децата възможност още от самото начало на образованието си да се запознаят с основни духовни ценности, които по-нататък ще станат критерии за бъдещия им живот. Обръщането на младите семейства, влизането им в църквата, ще бъде също един много добър знак затова, че хората обръщат внимание на духовността. Духовните пастири, които са на определените енории - също могат да бъдат полезни на младите семейства и на хората със своите съвети, с честото посещаване на форуми, които биха могли да бъдат с духовна насоченост. И смятам, че това може да промени до известна степен тази агресия и тя да премине в по-голяма толерантност, в по-голямо уважение. Както и вие, а и много хора знаят десетте Божи заповеди, аз им казвам Божии препоръки, вижте само какво се казва в тях – „Почитай майка си и баща си, за да живеете дълго и добре на земята!”, „Не кради!”, „Не лъжесвидетелствай!”, „Не убивай!” – това са все неща, които ако човек ги признае и ги приеме в себе си много от агресията ще изчезне. И може би вярата трябва да бъде много по-голяма. И наистина тук духовните пастири трябва да вземат едно ключово място в семейството, в обществото, коментира главен асистент Маргарита Загарова.

Цялото интервю с главен асистент Маргарита Загарова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Борисов няма да допусне Радев да направи служебен кабинет

Социологът Димитър Ганев споделя мнението, че в държавата се усеща нестабилност, но прогнозата му е, че заради соиалните отдушници тя няма да успее да доведе до смяна на властта. Усещането е за клатене на държавата, но ние сме свикнали със скандалите - новият покрива стария.  Според него напрежението по оста главен прокурор - президент е с неясен..

обновено на 28.01.20 в 16:50

Не помним такова мащабно изтравяне на риба в Марица

Това, което се случи с отравянето на рибата, е прецедент и откакто съм риболовец не помня такова мащабно изтравяне на рибния ресурс в Марица. Това заяви  Петър Янев – член на рибарско дружество „Олимпик", подал първия сигнал за мъртвата риба. По думите му, рибите са се движели на облаци по течението, давали са всичко от себе си в..

публикувано на 28.01.20 в 16:14

Пестицидите в пробите от река Марица са незначителни

Има следи от пестициди, но самите концентрации са изключително ниски, коментира пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев. Той също разполага с анализа на водните проби, за които областният управител на Пловдив и Басейнова  дирекция съобщиха, че наличието на  пестициди в тях са убили рибата в Марица. Не знам как са..

публикувано на 28.01.20 в 12:30

Учениците не трябва да се допускат в моловете и кината

Ако някой иска грипната ваканция да е ефективна, трябва да се намери механизъм, който да не допуска децата в обществени сгради. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив.  Той коментира масовата практика учениците да прекарват голяма част от времето си по моловете и кината, когато се обяви..

публикувано на 28.01.20 в 10:24

Прави се опит Румен Радев да бъде „респектиран“

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Главният прокурор е изпратил искане за тълкуване на този член, на въпроси свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента...

публикувано на 28.01.20 в 10:03