Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Луканова гостува в Пловдивския културен институт

Изложба живопис на Десислава Луканова ще се открие в Пловдивския културен институт. Тя е под надслова „Спомен“. 

Основно място в картините заемат образите на Жената - Анима, и на Мъжа - Анимус, вплетени в своите вечни и разнолики взаимоотношения, както и образът на Майката - Земя и архетипният образ на Световното дърво - символ на вечно обновяващия се живот. 

Случвало ли Ви се е да се запознаете с някого или да видите гледка, като имате чувството, че сте ги виждали и преди? Ефектът ,,дежа вю'' е интересно понятие, разкриващо спомените ни. А те са движеща сила в проекциите на личността в миналото, настоящето и бъдещето...

Този спомен не е задължително да е личен. В своите трудове знаменитият швейцарски учен Карл Юнг говори за ,,колективното несъзнателно'' - цялата наша общочовешка култура от преживявания, опит, символи и образи, съхранена генетично в паметта ни!
В своите картини през изминалата година ме вълнуваха точно тези сакрални и същевременно универсални фигури. Т. нар. Архетипи, на които се основават фолклора и литературата и които заемат основно място в нашите сънища...

Вълнуваше ме образа на Майката - Земя, като здание, даряващо живот, но не и неразрушимо! 
Също така ме вълнуваше и архаичното значение на Любовта - вечният храм и терзание на душите...

Основно място в картините заемат образите на Жената - Анима, и на Мъжа - Анимус, вплетени в своите вечни и разнолики взаимоотношения.

Не на последно място се допълваше и архетипният образ на Световното дърво - символ на вечно обновяващия се живот. Корените му напомнят нашата тленност, клоните му се разпростират като противоречивите предели на живота ни, а нагоре короната ни свързва с Всемира и божественото начало...

И още символи се вплетоха, като Скалата, Прозорецът, Цветята, Водата и други...

В живописно отношение следвах своя усет и склонност към една сложна и обогатена с фини нюанси палитра, към съзнателно афиширана детайлност на фона на големите размери...Преекспонирайки миниатюрното, картината се задвижваше като сцена с много герои. Въпреки това се стараех да запазя единността и хармонията в цветово и пространствено отношение.

Заповядайте на една по-различна Изложба! Докоснете се до картините ми, за да откриете своя Спомен...  - Десислава Луканова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27