Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не беше кърваво, а напрегнато и пълноценно

Нямаше кървав сблъсък, нищо изключително, беше  пълноценна дискусия, но и напрегната, имаше сблъсък, но това е нормално за заседание на Националния съвет, така коментира пленума на БСП Атанаска Тенева новия член на ИБ на БСП, избрана на мястото на освободения Георги Гергов.  Той  не е гласувал за нея.

 

Тенева изрази съгласие с решението на лидерката на БСП Корнелия Нинова за освобождаването на петима червени депутати  от досегашното ИБ на БСП и замяната им с други,  което е обяснено с това, че дава възможност да се разшири екипа и повече хора да носят пряка отговорност. Въпреки че устава не забранява съвместяването и на двете позиции. А факта, че някои останаха и депутати и членове на Бюрото, е поради необходимата връзка между тях, поясни Тенева. 

Атанаска Тенева каза, че  е получила лично от Корнелия Нинова поканата да влезе в  ИБ на БСП, и то малко преди заседанието на Националния съвет. За нея са гласували 102 души от около 138 участници в планума. Но не и Георги Гергов.

Атанаска Тенева: Първо, бих искала да кажа, че аз не съм за първи път член на изпълнителното бюро. Аз съм била член на изпълнителното бюро на националния съвет на Българската социалистическа партия и преди десет години. Така че от една страна, да, аз си давам сметка, че съм представител на Пловдив в изпълнителното бюро, но виждам в тези промени, които бяха направени вчера един фокус към професионалната експертност – моята експертност е в сферата на образованието и науката. На колегата Владимир Москов е по проблемите на местното самоуправление. Не може в изпълнителното бюро да няма представител на БСП, който е ангажиран с местното самоуправление и напълно естествено е Владимир Москов – кметът на Гоце Делчев, стана и заместник-председател по проблемите на местното самоуправление. Не може поколенията да бъдат изолирани в партията, защото мисля, че Корнелия Нинова в стремежа си дареализира млади хора, до покаже новото лице на БСП не гарантира тази представителност на поколенията. Колегата Апостол Димитров например е такъв представител на поколения, ангажирани пряко с политиката на БСП в нейното ръководство.

Тенева предположи, че ще работи в областта на образованието и науката, въпреки че още не договорено. Това ще стане утре. А веднага искам да кажа, че днес в Пловдив ще има една дискусия, която народния представител Иво Христов организира по повод на предстоящите промени в закона за развитие на академичния състав, което е жизнено важно за кариерното развитие на колегите, които са се посветили на висшето образование и науката.

Радио Пловдив: Кой ви се обади с предложението?

Атанаска Тенева: Никой, освен Корнелия Нинова – председателя на БСП.

Радио Пловдив: Вие имахте ли колебания?

Атанаска Тенева: Моят разговор с нея беше по-скоро не върху моите колебания, а върху другите възможности – представители на Пловдив, представители на образованието да бъдат ангажирани в изпълнителното бюро. Ние обсъждахме различни възможности и аз непрекъснато повтарях, че това е въпрос на нейното окончателно решение.

Радио Пловдив: А споделихте ли с колегите си от пловдивската организация предложението?

Атанаска Тенева: Не, защото то беше направена достатъчно късно.

Радио Пловдив: Колко късно?

Атанаска Тенева: Преди заседанието на националния съвет.

Радио Пловдив: Искате да кажете, че преди самото заседание вчера вие не знаехте?

Атанаска Тенева: Не, този разговор беше воден с мене, но аз не знаех дали ще бъда нейното окончателно решение.

Радио Пловдив: Георги Гергов присъства ли на пленума?

Атанаска Тенева: Да, присъства.

Радио Пловдив: Имахте ли разговор с него? Как прие той вашето предложение, гласува ли за вас?

Атанаска Тенева: Предполагам, че не е гласувал. 

Радио Пловдив: Тайно или явно беше гласуването?

Атанаска Тенева: Тайно беше гласуването. За мен гласуваха 102 членове на НС да бъда член на изпълнителното бюро.

Радио Пловдив: Защо казахте, че Георги Гергов не е гласувал за вас?

Атанаска Тенева: Защото той приема и преценява нещата на друга основа. Защото съвсем естествено е той да бъде впрегнат  с един от поводите за тази промяна. А и защото той ми го каза. Нашите отношения са директни.  Но това не беше основната точка на дневния ред на националния съвет.

Радио Пловдив: Да, но аз продължавам да ви питам за това, защото е известно, че финансовите му възможности, както и доскорошното му лидерство...

Атанаска Тенева: Той е  председател на областния съвет на БСП в Пловдив.

Радио Пловдив:  Доскорошното му безапелационно, да кажем, до скоро лидерство, сега вече има доста въпросителни след отстраняването му по този начин от Корнелия Нинова.

Атанаска Тенева: Неговото влияние и присъствие в Българската социалистическа партия остава. Той има отговорности като член на националния съвет и председател на областния съвет на БСП.  Аз си позволих да кажа, че съм работила и като член на изпълнителното бюро и като не съм била член на изпълнителното бюро. Аз възприемам цялата ситуация с повече персоналния отговорности, които ми се налага да поема в този момент по отношение на политиката на БСП в сферата на образованието и науката. Аз смятам, че ще бъдат сложни отношенията ми с Георги Гергов, но смятам, че ще можем да намерим разрешение, защото той е председателя на областния съвет.

Радио Пловдив: Смятате ли да работите за неговата смяна като областен лидер на БСП?

Атанаска Тенева: Това не е актуален въпрос пред мен. Той получи подкрепата на областния съвет в скандалната ситуация, която месец ни занимава. 

Тенева подчерта, че трима дуиш от Пловдив Манол Генов, Георги Йорданов и Георги Търновалийски са избрани за зам.председатели на парламентарните групи, което доказва влиянието на Пловдивската партйна организация на БСП.

Цялото интервю с Атанаска Тенева е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12