Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зная къде отивам, какво се очаква от мен и съм амбициран

| обновено на 18.05.17 в 13:14

Пъзелът на властта се сглоби – след този,  в държавата,  и в Пловдив.  Дестинацията е изненадваща, независимо, че буди респект. Бившият заместник-кмет по транспорт и сигурност Александър Държиков поема  овакантения пост на заместник-кмет с ресор „Култура“ от Амелия Гешева, която бе назначена за заместник-министър на културата в третия кабинет на Бойко Борисов. Много предизвикателства  и очаквания са замесени в тази сплав на гражданската надежда, следваща избора. В ефира на Радио Пловдив -   Александър Държиков. 

Александър Държиков: Гледайки по-философски, изненадите са част от живота и не можем да ги избегнем. И да, наистина, като предложение да заема определена длъжност като заместник-кмет не беше изненада. Точно в този ресор не мога да кажа, че съм го очаквал. Обмислихме нещата, изговорихме ги и след моята преценка смятам, че ще се справя с това, което поемам. Трябва да ви кажа, че все пак 4 години аз съм бил в този кораб, т. е. в този екип, в който работихме и свършихме не малко неща. Участвах в абсолютно всичките културни мероприятия, които са провеждани в Пловдив, защото да се организира едно мероприятие това става от екип. Наясно съм с  всички мероприятия като Нощта на музеите, международни фестивали, мероприятията на Занаятчийската камара, празниците на виното, разни фолклорни фестивали, т. е. ние се събираме в екип и за да свърша моята част от работата, аз трябва да навляза в детайлите. Освен това има и нещо друго много важно -  много от културтрегерите в града сме не само познати по линия заместник-кмет, когато заема длъжността,  а  с много от тях сме дори  приятели и мога да изредя много хора като директора на Пловдивския театър, на Историческия музей Стефан Шивачев, Константин Кисьов на Археологическия музей, приятели сме с г-н Фратев, Тони Симидчиева, директора на Природонаучния музей, да не говорим, че  в структурата на общината и конкретно в сектора  култура, поименно знам хората, т. е. не съм човек, който попада в една непозната за него обстановка, аз знам къде отивам, знам какво се очаква от мен и съм амбициран да покажа много добри резултати.

 Тази амбиция мога да кажа, че  не е някаква младежка амбиция, която не е подплатена с аргументи. Все пак аз имам дългогодишен административен опит като ръководител, аз бих казал и житейски такъв,  наясно са ми нещата от живота и мога да се върна и малко назад, когато подобно се приемаше и назначаването ми като заместник-кмет не само на транспорта, а и на обществения ред и сигурност. Но в този сектор, ако се върнем малко назад, ние направихме много неща в Пловдив – да не кажа, че ние разширихме тройно видео наблюдението, Стария град, Градската градина, така че човек, щом има опита да администрира и има добър  екип от експерти, смятам, че когато подхожда по начина, по който би трябвало като ръководител, резултатите неминуемо идват. Е, ясно, трябва много работа, мога да кажа денонощна, имам силите, имам опита и най-важното, че съм склонен на диалогичност.

На културата в Пловдив, аз мисля, че зад думите на г-н Тотев прозират точно нещата и насоките, които за коментирах, явно, че на културата са необходими експерти, като ръководителят, който организира тези експерти, който е в течение на нещата, просто трябва да има качествата да подбере и да създаде най-важно такава атмосфера в екипа, в който работи, че хората да могат да разгърнат своите качества, да покажат всичките свои възможности и в крайна сметка да се случат необходимите резултати. Аз виждам нещата повече в една организация, в подбора на добрите  експерти и в създаване на атмосфера, за да могат тези експерти да показват сто процента от възможностите си да постигнат дадените резултати. Знаете, че един треньор може да не е бил никога футболист и да постигне много добри резултати със знанието и подбора на добрия екип и добри футболисти.  Мисля, че така малко образно казах нещата.

Последната българска книга – сега препрочитам, обичам историческите книги и последно книгата, която издава г-н Фратев, имам всичките негови издания и последната не мога точно да цитирам името, но беше от преди сто години, мога да ви кажа, че там за земетресението в Чирпан съм прочел, за борбите на българския народ за Съединението, просто ги прелиствам непрекъснато, а последно, която сега ми е на рафта препрочетох „Кудоглу”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12