Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликт на интереси уволни Манол Пейков от "Пловдив-2019", според него ОбС бърка деня с нощта

| обновено на 18.05.17 в 17:05

Издателят Манол Пейков беше  изключен от УС на общинската фондация "Пловдив 2019" с решение на общинските съветници.


Според тях Пейков е бил в конфликт на интереси, когато е гласувал решение фондацията да финансира с 30 хиляди лева проект за антропологическо изследване на общността в квартал „Столипиново“, което да бъде публикувано в книга. При обсъждането на проекта Пейков е предложил той да издаде изследването.

Според съветниците като член на управителното тяло на фондация „Пловдив – 2019“ Манол Пейков няма морално право едновременно и да гласува, и да се самопредлага. Решението за отстраняването на Пейков беше подкрепено  от ГЕРБ, а БСП не участва в гласуването.

След гласуването председателят на УС на фондацията Кирил Велчев заяви пред журналисти, че според него конфликт на интереси при Манол Пейков няма. Велчев обясни, че книжката-брошура ще е дигитална и едва впоследствие може да бъде издадена и на хартиен носител. Това обаче до този момент не е остойностено, каза Кирил Велчев.

От УС на фондация "Пловдив-2019" бе освободена и Амелия Гешева, която подаде оставка след избора й за заместник - министър на културата.

Глупост и пълна липса на професионализъм от страна на общинските съветници по ред причини и като процедура, и като съдържание - така Манол Пейков коментира решението за отстраняването му от "Пловдив-2019".

Без да са четени документи, импровизирано в рамките на едно заседание, да поискаш оставката на човек, който от четири години работи за домакинството на Пловдив през  2019 като ЕСК, то не е нелепо, то дори е смешно. Обосновката пък е толкова абсурдна, колкото да объркаш деня с нощта, заяви пред Радио Пловдив издателят.

Става дума за проект "Махалата", който е финансиран от фондацията и който аз харесвам много, и съм готов да финансирам издаването на книга, подчерта той като припомни, че проектът за ромското гето беше във фокуса на кандидатурата ни за ЕСК, впечатлил най- много международното жури. 

Работата с ромското гето е един от най- предизвикателните проекти.  Антропологичното изследване на общността в квартал "Столипиново" много ме впечатли и затова то трябва да бъде отпечатано и да се раздава на нашите партньори, които да се запознаят с хората от гетото, да разберат психологията на ромския човек. На заседанието на УС  казах, че искам изследването да стане книга, за да има повече публичност и аз искам да застана зад нея с издаването и с финансирането й, разказа Манол Пейков.

Намеренията бяха средствата да дойдат от моя джоб, без значение дали съм във фондацията или не. Мога да намеря спонсори. Аз знам много добре, че нямам право да ползвам финансов ресурс от фондацията, с участието си в нея аз губя, защото не мога да кандидатствам по проекти. Дал съм си сметка за това, понякога съм съжалявал, защото имам идеи за проекти. Но знам много добре, че позицията ми не позволява. Аз работя във фондацията доброволно, губя като културен оператор, тъй като нямам право да кандидатствам и накрая ще самофинансирам издаването на книга. Кое е конфликт на интереси, попита Манол Пейков.

Според него днешното решение е взето или от некомпетентност, или е оркестрирано, но е съшито с бели конци. Четат документа като дявола евангелието, подчерта той.

Манол Пейков не  коментира дали е освобождаването му е  политическа поръчка, поради липсата на информация, но отново се възмути от факта, че без да е поканен за разговор, без да е потърсена информация, с едно щракване на пръстите е освободен от съветниците. Така ли гласуват и другите решения, коментира той. 

Аз ще продължа да работя с екипа от "Махалата", те влизат в домовете на ромите, правят интервюта, които са  житейски, битови, обществено - психологически и са важни за града и гостите му, каза издателят. По думите му, това е най- голямото гето може би в Европа, а ние нямаме връзка с тези хора, ние се стремим да комуникираме с тези хора. Подобно нещо в България не е правено, затова искам то да стане книга, да види бял свят и затова съм готов да го финансирам, каза той.

По повод назначаването на новия  заместник -  кмет с ресор култура, Манол Пейков подчерта, че Александър Държиков няма опит и понятие в областта на културата, което е обезпокоително. Искрено се надявам да се справи добре или прилично, но е обезпокоително, че този човек не е свързан с културата. Това означава, че тя отново е заметена под килима, коментира той. 

Отворено писмо по повод освобождаването на Манол Пейков разпространиха от УС на Фондация „Пловдив 2019”. Колегите на Манол Пейков заявяват, че общинските съветници са взели своето решение спонтанно и без необходимите факти, а това е неприемливо за Фондацията.

Затова членовете на УС на „Пловдив 2019” настояват общинският съвет да преразгледа решението си относно издателя, както и да бъдат прекратени подобен тип инсинуации и омаскаряване на обществения ангажимент на Манол Пейков..   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 16.06.24 в 09:19

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47