Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат Манол Пейков в "Пловдив 2019", той ще си помисли след като се извинят

| обновено на 22.05.17 в 16:27

Манол Пейков да се върне отново в Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“. Това може да стане , ако съветниците прегласуват решението си за неговото освобождаване. 

Смятам , че на следващата сесия ще променим решението и господин Пейков няма какво да се притеснява, коментира кметът Иван Тотев пред журналисти.

 

Той определи отсраняването от длъжност на Пейков миналия четъртък като акт, който не е насочен към никого, а се дължи на  липсата на достатъчно информация за работата на фондацията и комуникацията  й с хората.

Фондацията трябва да излезе от анонимност и новият зам.- кмет по културата Александър Държиков ще се намеси в това, категоричен беше Тотев.

Не е виновен самия човек , а случилото се е следствие от натрупваното капсулиране на работатата на фондацията, отбеляза кметът и направи разграничение между това, което се вижда като резултати в Брюксел и това, което не се знае в Пловдив. 

Следващата сесия на Пловдивския общински съвет е на 8-ми юни.

В интервю за Радио Пловдив Манол Пейков заяви, че съветниците му дължат извинение заради отстраняването от УС на фондацията "Пловдив 2019“, но дължат извинение и на всички пловдивчани, защото са гласували безотговорно и без да проверят информацията. При демокрация така не се прави. 
Никой не стана и не поиска да ме поканят и изслушат, а гласуваха с пълно единодушие. Освен това ме осъдиха за намерения, което е непрофесионално.
Ще мисля за връщане във Фондацията евентуално, но след извинението на съветниците, каза Манол Пейков. Въпрос е доколко си струва да правиш усилие, когато едни хора не искат да работят с теб. Тази фондация е общинска, макар да е с гражданско ядро и ако са искали да ме отстранят значи има нещо дълбоко сбъркано, нещо не е наред.

Той заяви, че Пловдивският общинският съвет никога не е познавал работата на фондацията и никога не се е интересувал от нея. Така че е странно как те в рамките на едно заседание, за минути, решават как да вземат решение за съдбата на един човек. А ние не сме назначени във фондацията на щат, ние отделяме от личното си време, може да не сме направили всичко, което докрай, но все пак смятам, че „ядецът“ не е в нас.

Обвинението в анонимност, т.е. че общинските съветници не ме познават, като член на фондацията е част от проблема с непопулярността на Фондацията. Ако Фондацията е неразпознаваема, значи кметът на Пловдив не се справя добре, защото именно той е председател на „Пловдив 2019“. А той не е идвам от много време на срещите, ние не можем да решаваме инфраструктурни проблеми без кмета Иван Тотев или без неговия заместник Стефан Стоянов. Така че проблематиката е сложна и дълбока и не може да бъде обяснявана само с липса на комунукация, подчерта Манол Пейков .

Той припомни, че фондацията "Пловдив 2019", въпреки че е гражданска, в сегашния си вид има и политическо тяло от четирима души. Знаехме още още от началото на процеса, че ще има политически апетити. Смятам, че е пресилено да се каже, че кметът е сложил ръка на Фондацията, но трябва да се работи със съгласие иначе е невъзможно. 

При конфликт между членовете на фондацията, нещата трябва да се изчиства и изглаждат преди да се подават като информация към обществеността. Трябва да се постига обща позиция, а ние буксуваме точно тук, защото липсва комуникацията с хората, които управляват града.

Преди повече от пет месеца, когато кметът Иван Тотев идваше и ръководеше нашите заседания нещата работеха добре. Сега не зная какво се случва, нямам информация, за да разбера защо нещата буксуват. Като че ли няма възможности за демократичен диалог, и затова нещо се разминава при самите нас в тази фондация, каза още издателят.

Според Манол Пейков Пловдив не разполага с достатъчно сериозен капацитет, за да реализира един такъв продукт като ЕСК. Това ми беше ясно отдавна и опасенията ми бяха доколко ще можем да намерим нужните, образованите, можещите хора и те да работят в екип.

Важно е не какво ще се случи през 2019 година, а как Пловдив ще осъмне на 1-ви янураи 2020 година – да бъде Пловдив по-хубав, по-привлекателен и по-благоустроен за културни събития.

Ако Пловдив ЕСК 2019 не се постави като национален приоритет, което все още не се случва, то тя просто няма как да се случи, каза в заключение Манол Пейков..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20