Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цел на атентата в Манчестър е най- ценното - младите хора

Снимка: Капитал

Броят на убитите при снощния атентат в Манчестър достигна 22, сред тях има деца, съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Най-малко 59 души са ранени. 

Нападението било извършено от мъж, който детонирал взривно устройство, което носел със себе си, в края на концерта на американската певица Ариана Гранде на стадион "Манчестър Арена". 


"На този етап смятаме, че нападението снощи е било извършено от един човек", заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс. 

Николай Радулов: За терористите дали хората са млади или стари има значение само по отношение на това, че ужасът при този терористичен акт, основна цел на терористичния акт е много голяма, тъй като това не само показва, че държавата не може да защити своите граждани, а показва, че държавата не може да защити най-ценното, което притежава – младите хора. Това е целен ефект, разбира се, макар че ако терористичният акт беше станал пред концертна зала, където излизат възрастни хора, не би бил по-малък ужасът. Очевидно е, че търсеният ефект е постигнат. Това, което мога да кажа е, че брекзит определено ще намали защитните възможности на Великобритания, разбира се и на Европа, защото при тези терористични актове, които станаха през последните години, основната цел в които е Европа и нейните граждани само съвместно би могло да сереагира качествено и ефективно. Колкото по-самостоятелно страните решават въпросите с антитероризма, толкова с по-малко ресурс разполагат и съответно разбира се е възможен пробив на системата.

Атаките не казвам, че са непредсказуеми, те са трудно установими  и за всички нас е необходимо колкото е възможно по-голям ресурс – информационен, разузнавателен, икономически, да бъде концентриран към предотвратяване на тези терористични актове, а брекзита намалява рязко тези възможности.  Казвам, че той намалява имунната система на Европейския съюз, а ние, както виждате, имаме нужда от все по-силни служби за сигурност, от интеграция в сферата на сигурността, а не от безинтеграционни процеси.

Ще ви кажа, че през последните години това, което се прави за борса с престъпността в Европа, то се прави от обединена Европа, самата Великобритания  има много силно присъствие – и икономическо, и физическо, по изграждане на такива системи информационни и други, които обменят информация за престъпници и престъпления и нейното излизане ще намали просто възможностите за противодействие на всякакъв тип престъпност, разбира се и на тероризма.

От Ислямска държава може и да ликуваха тази сутрин, обаче както виждате и до момента, вече колко часа след терористичния акт, не са поели отговорността, значи, че може би са се радвали на резултата, но не са сигурни и не поемат засега отговорността. Това значи, че е организиран от тях атентат, много вероятно е извършителят да е подействан, разбира се, от Ислямска държава и от насочените и специални сайтове и пропаганда, която Ислямска държава неадресирано, не конкретно, а към някой от своите привърженици отправя заедно с призвание да се това, което всеки счита, че може да направи на мястото, където и да  е. 

През последните години Ислямска държава не агитира да увеличава редиците си и обикновено, когато има масирана атака срещу нея, сериозни отстъпления от територии, които е завзела тя реагира с извършване на терористичен акт. Но очевидно е, че тук са възможни и други хипотези, включая и хипотези, свързани с брекзит, с терористични организации, които преди това са съществували и е възможно да бъдат възстановени в рамките на Британия. Спомняте си какво се случи в Париж. Там не беше по-малка паниката, независимо, че не ставаше дума точно за деца, а за нормални, обикновени възрастни хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29