Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джихадистката зараза прониква със скоростта на информацията

Най-малко 22 души загинаха снощи и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции. Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана Гранде, докато хилядите й фенове са си тръгвали от залата "Манчестър арена".

Полицията и службите за сигурност знаят самоличността на атентатора самоубиец, но за момента не са готови да обявят името му, каза британският премиер Тереза Мей пред официалната си резиденция на "Даунинг стрийт" 10.  Още един човек е бил задържан в търговския център "Арндейл", който бе евакуиран за кратко, но арестът му вероятно не е свързан с атентата.

 "Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение". Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. 

Според международния анализатор и експерт по сигурност Димитър Гърдев равносметката след нападението е трагична.

Димитър Гърдев: Вече свикнахме да получаваме такива трагични информации почти ежемесечно в Европа, така че това е една наистина тъжна равносметка. Естествено причините са свързани с крайната идеология на джихада и на тези джихадисти, които разглеждат всички останали, които не споделят техните възгледи като мишени, които трябва буквално да бъдат унищожени. 

Това е изключително радикална философска религиозна система като искам да направя разликата между исляма и ислямизма, защото ислямът е религията, а ислямизмът представлява политическата доктрина, която се стреми да наложи формите на шериата като образование и да замени светските норми с този архаичен прочит на исляма.

Между другото, това са идеи, това влияе върху интелектуалната компонента на човека и това са едни доктрини и това по принцип представлява един идеализиран свят, една доктрина, която създава една илюзорна представа за обществото. И както вие правилно споменахте, ударите в Европа се нанасят от хора, които са второ, трето поколение вече в европейските държави и ако тези хора се бяха сблъскали с реалността на това, което представляват териториите, които са завладени от Ислямска държава и ако на практика видят какво представляват тези норми, те доста от тях съм абсолютно убеден, че изключително негативно ще гледат на идеалистичния поглед, който им представят агитаторите. 

Това, което искам да подчертая е, че вирусът наистина е интелектуален – имаме едно заразяване с идея, която преминава през всички форми на комуникация и влияе върху самото съзнание на хората, няма никакво значение етносът и държавата, където са родени. И затова трябва освен с останалите мерки, с които се противодейства, да се започне целенасочена борба за неутрализирането на тази идеология, за атака върху самата доктрина, за работа в идеологическата сфера.

Тенденцията, върху която искам да обърна внимание е, че това са граждани, възпитавани и живеещи в нашите общества и по тази причина мигрантският поток за момента естествено, че има изключителна опасност от проникването на радикали, но и искам да обърна внимание на това,  че идеологията, която прониква не по сухоземен, въздушен или морски път, тя прониква моментално със скоростта на информацията, която в момента силно информираните наши общества предоставят – всякакви форми на общуване, социални мрежи, контакти, интернет и всякакви други възможности, за които вече не е нужно да ходиш в джамии, не е необходимо да слушаш проповеди, не е необходимо изобщо да си член от тази общност или да бъде идентифициран като такъв активист, това е нещо, което прониква момента – през джиесема, през телефона, през компютъра. Това е опасността – през средствата за информация.

Не можем да разчитаме изцяло на службите за сигурност. Необходимо е атака на идеологията, много добре се знае къде са тези организации, много добре се знае в кои държави се развиват и те трябва да бъдат осъдени. Службите за сигурност имат един недостатък – те могат да предвидят и предотвратят 99 атентата като огромен успех и един да се случи той постига огромен успех. Затова тероризмът е успешен като практика откакто съществува света, защото те са изпреварващи службите за сигурност. Те винаги са с няколко крачки напред, те подбират местата, те подбират начините, способите, имат огромни възможности и варианти  поради тази причина не може да се покрият всички възможни варианти. Пак ще се върна на това, че борбата с идеологията е изключително важна. Много е важно да има единен фронт срещу идеологията на радикалния джихад.

Целият ислямски свят изживява едно вътрешно усещане, че той е губещият от глобализацията, защото глобализацията се крепи на няколко основни неща – това е секурализация на обществото, в смисъл отделяне на религиозната доктрина от обществения живот, навсякъде, във всяка една държава от западния свят, от нашия, от източния и дори го виждаме и от Китай, това е основното, че религията е отделена от обществото и другото, което  е, това е прогресът, технологичният прогрес. 

Вижте, тези държави, където се развиват бурно тези ислямистки, радикални движения те всъщност са изостанали от прогреса, защото там технологична революция не е извършвана, а също и обществена революция  - отделяне на религията от обществото също не е извършвана.  Изоставането в тези две реформи е причина да изостават и от глобализацията на света. 


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11