Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистката зараза прониква със скоростта на информацията

Най-малко 22 души загинаха снощи и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции. Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана Гранде, докато хилядите й фенове са си тръгвали от залата "Манчестър арена".

Полицията и службите за сигурност знаят самоличността на атентатора самоубиец, но за момента не са готови да обявят името му, каза британският премиер Тереза Мей пред официалната си резиденция на "Даунинг стрийт" 10.  Още един човек е бил задържан в търговския център "Арндейл", който бе евакуиран за кратко, но арестът му вероятно не е свързан с атентата.

 "Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение". Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. 

Според международния анализатор и експерт по сигурност Димитър Гърдев равносметката след нападението е трагична.

Димитър Гърдев: Вече свикнахме да получаваме такива трагични информации почти ежемесечно в Европа, така че това е една наистина тъжна равносметка. Естествено причините са свързани с крайната идеология на джихада и на тези джихадисти, които разглеждат всички останали, които не споделят техните възгледи като мишени, които трябва буквално да бъдат унищожени. 

Това е изключително радикална философска религиозна система като искам да направя разликата между исляма и ислямизма, защото ислямът е религията, а ислямизмът представлява политическата доктрина, която се стреми да наложи формите на шериата като образование и да замени светските норми с този архаичен прочит на исляма.

Между другото, това са идеи, това влияе върху интелектуалната компонента на човека и това са едни доктрини и това по принцип представлява един идеализиран свят, една доктрина, която създава една илюзорна представа за обществото. И както вие правилно споменахте, ударите в Европа се нанасят от хора, които са второ, трето поколение вече в европейските държави и ако тези хора се бяха сблъскали с реалността на това, което представляват териториите, които са завладени от Ислямска държава и ако на практика видят какво представляват тези норми, те доста от тях съм абсолютно убеден, че изключително негативно ще гледат на идеалистичния поглед, който им представят агитаторите. 

Това, което искам да подчертая е, че вирусът наистина е интелектуален – имаме едно заразяване с идея, която преминава през всички форми на комуникация и влияе върху самото съзнание на хората, няма никакво значение етносът и държавата, където са родени. И затова трябва освен с останалите мерки, с които се противодейства, да се започне целенасочена борба за неутрализирането на тази идеология, за атака върху самата доктрина, за работа в идеологическата сфера.

Тенденцията, върху която искам да обърна внимание е, че това са граждани, възпитавани и живеещи в нашите общества и по тази причина мигрантският поток за момента естествено, че има изключителна опасност от проникването на радикали, но и искам да обърна внимание на това,  че идеологията, която прониква не по сухоземен, въздушен или морски път, тя прониква моментално със скоростта на информацията, която в момента силно информираните наши общества предоставят – всякакви форми на общуване, социални мрежи, контакти, интернет и всякакви други възможности, за които вече не е нужно да ходиш в джамии, не е необходимо да слушаш проповеди, не е необходимо изобщо да си член от тази общност или да бъде идентифициран като такъв активист, това е нещо, което прониква момента – през джиесема, през телефона, през компютъра. Това е опасността – през средствата за информация.

Не можем да разчитаме изцяло на службите за сигурност. Необходимо е атака на идеологията, много добре се знае къде са тези организации, много добре се знае в кои държави се развиват и те трябва да бъдат осъдени. Службите за сигурност имат един недостатък – те могат да предвидят и предотвратят 99 атентата като огромен успех и един да се случи той постига огромен успех. Затова тероризмът е успешен като практика откакто съществува света, защото те са изпреварващи службите за сигурност. Те винаги са с няколко крачки напред, те подбират местата, те подбират начините, способите, имат огромни възможности и варианти  поради тази причина не може да се покрият всички възможни варианти. Пак ще се върна на това, че борбата с идеологията е изключително важна. Много е важно да има единен фронт срещу идеологията на радикалния джихад.

Целият ислямски свят изживява едно вътрешно усещане, че той е губещият от глобализацията, защото глобализацията се крепи на няколко основни неща – това е секурализация на обществото, в смисъл отделяне на религиозната доктрина от обществения живот, навсякъде, във всяка една държава от западния свят, от нашия, от източния и дори го виждаме и от Китай, това е основното, че религията е отделена от обществото и другото, което  е, това е прогресът, технологичният прогрес. 

Вижте, тези държави, където се развиват бурно тези ислямистки, радикални движения те всъщност са изостанали от прогреса, защото там технологична революция не е извършвана, а също и обществена революция  - отделяне на религията от обществото също не е извършвана.  Изоставането в тези две реформи е причина да изостават и от глобализацията на света. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28