Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

| обновено на 24.05.17 в 16:49

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни. Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории.


В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните  кандидатури и трикратно  оспорвано гласуване, наградата получи Александър Секулов за поетичната книга „Море на живите“. Традиционно силно бе и представянето в категория „Изобразително изкуство, в която с приза бе удостоен творческият Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.  Награда „Пловдив“ за художествен превод  получи Анета Ташева за превод от френски на романа „Напълно объркан“ от  Жил Льогардиние.

Приз в категория „Журналистика“ взе Руслан Йорданов за информационната платформа Plovdiv Time – „Разни разкази“. Архитектурно студио  „АРКОНТ-А“ победи в категория „Архитектура“.  Безспорната награда за театър бе присъдена на  Държавен куклен театър – Пловдив за постановката на Веселка Кунчева „Дама пика“.Удостоена с приза в категория „Музика“ е Евгения Ралчева за ролята на сестра Анжелика в едноименната опера от Пучини.

Носител на наградата „Пловдив“ за аудио-визуални изкуства, фогография и операторско майсторство е тандемът  Виолин Палейков, Нончо Нончев.Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова получи приза в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.

Присъдената за първи път награда „Пловдив“ в категория „Културно-историческо наследство и съхраняване на паметта“ бе връчена на финала на тържествената церемония от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на Елена Кривошиева за реставрацията на  къща „Клиянти“ в Стария град. Тотев заяви, че новата категория му е особено скъпа, заради усилията на екипа и хората, които работят за настоящето на града, осъществявайки ежедневно връзка с миналото и бъдещето  и подчерта, че връчването на наградите „Пловдив“ отдавна се е превърнало в миг, който се съхранява в паметта на пловдивчани. 

След получаването на наградата Александър Секулов заяви пред Радио Пловдив, че към думите човек трябва да посяга тогава, когато имаш силно основание да го направиш. 

Желанието на твореца е  когато бъде прочетен, човек да каже "хубаво е да се живее", а не обратното като затвори корицата да се чувства уморен и обезверен. Истинската литература кара човек да живее, каза писателят.
Смятам, че съм човек, който се опитва да живее сред монолитни хора, монолитни идеологии и религии, а това е трудно за човек, който се колебае и съмнява, каза носителят на наградата "Пловдив".
Секулов посвети наградата си на Драматичен театър,защото "книгата се роди от спектакъла "Вълци".
Носителят на приза "Пловдив" за журналистика Руслан Йорданов / отличен и с приза "Черноризец Храбър" /, идва в Пловдив преди година, след 20 години журналистическа работа в София, в издания като "Стандарт", "Тема", "Пари", "168 часа", защото се влюбих в Пловдив. В духа на този град, в хората и възраждането, избухването на култура през последните години.  Тук има творци, които са на световно ниво.Това отразява и сайта, в който работя - Plovdiv Time, светлата страна на живота в Пловдив. 
Интервютата с Александър Секулов и Руслан Йорданов са тук. 
  

Още от категорията

След вота или кабинет около ГЕРБ, или нови избори

В интервю за Радио Пловдив политологът Иво Инджов коментира, че очаквано ГЕРБ е първа политическа сила на изборите, но не резултатът й показва, че не разширява базата си. ПП е на второ място, но не се срива, каквито очаквания имаше, подчерта той. Той не изключи БСП да падне сериозно и да бъде изпреварена не само  от Възраждане, но и от ДБ. "Не..

публикувано на 02.10.22 в 22:02

Ключът за създаване на правителство е в Христо Иванов

Прогнозните резултати от изборите коментираха водещите на  студиото "След избора" по Радио Пловдив-  Емил Костов и Живка Танчева с пловдивския журналист Любомир Минчев .  Според него все още не би могло да се посочи победител, защото такъв е онзи, който успее да състави правителство , а при тази конфигурация е спорно дали ГЕРБ ще могат да го..

публикувано на 02.10.22 в 21:53

Следваме принципи, коалираме се само с българския народ

Резултатът, който постигнахме на тези избори е закономерен плод на дългогодишен труд, при това в една враждебна към партията среда -  каза в изборната нощ Ангел Георгиев, водач на листата ПП “Възраждане“за Пловдив град. Той припомни, че с всеки избор от 2017 година насам партията удвоява резултата си от 2017 година насам. Според него е..

обновено на 02.10.22 в 21:37

Кабинет е възможен с третия мандат, за да няма нови избори

Партийната ни система е в такова състояние, че победителят може да се провали. ГЕРБ няма партньори за съставяне на правителство, смята политологът Димитър Аврамов. Според него ПП няма да приемат коалиция с ГЕРБ, ДПС също не биха ги подкрепили, защото дават негативна оценка на управлението на Борисов.  Демократична България, колкото и симпатична да..

обновено на 02.10.22 в 21:37
Гроздан Караджов

ИТН в Пловдив с по-добър резултат от средния за страната

Паралелното преброяване показва, че в Пловдив ИТН има един от най-добрите резултати в страната. Това каза в интервю за Радио Пловдив Гроздан Караджов, водач на листата на ИТН в Пловдив. Той благодари на всички пловдивчани, които са гласували за партията на Слави Трифонов и обеща да работи за града, независимо дали ще бъде депутат или не...

публикувано на 02.10.22 в 21:20