Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит 24 май от българите в Лондон и Прага !

Нека на българите в чужбина да не се гледа като на " другата България". Ние сме едно. И искаме най-доброто за България, това каза в интервю за Радио Пловдив Снежина Мечева директор на българското училище "Иван Станчов" в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.


Българското училище в Лондон е едно от най-старите зад граница, тази година  отбелязва и 30-та годишнина от основаването си. Двайсет години, то е  било единственото българско училище във Великобритания. Днес българските училища в Лондон са 15, а в страната 38, но продължават да се основават и други, разказва Снежина Мечева.

Тържественият концерт ще бъде в катедрала в  Челси, заащото българското посолства в Лондон се оказва тясно за гостите и българите, които ще празнуват 24 май. 

Ще празнуваме със сърцата си !  Да не загубим българската идентичност, която носи езика ни, това е нашата мисия, която е възрожденска !

"Честит 24 май"  на пловдивчани каза от Прага и Васил Самоковлиев преводач от чешки на български език и университетски преподавател в ПУ. 

 От 20 години той живее и работи в Прага, участва в сдружение "Възраждане" , списание "Българи" и е част от вдъхновената  и обединена около  тези центрове на книжовността и духовността на  българска общност в Прага. Той разказа, че по повод 24 май, от цяла Чехия, се стичат автобуси с българи, до селцето Никулице край Бърно в Южна Моравия, където се предполага, че е било седалището на Методий и където има техен паметник. Самите чехи отбелязват празника на друга дата, но го празнуват. 

А  точно днес в българското посолство в Прага, 24 май ще бъде отбелязан тържествено, ще има концерт на деца от Русе /Миналата година бяха от Пловдив, много се развълнувах!/, ще се връчат награди на деца от българското неделно училище, за есе на тема "България", както и награди за студенти -българисти за превод. 

Васил Самоковлиев поздрави специално за 24 май  всички  пловдивски преводачи : Особено ми липсва  "хора на  преводачките-подмазвачки", нали бях председател на Дружеството на преводачите в Пловдив, и обичам този град, той ме направи творец, каза още Самоковлиев  и прие да поднесе  пловдивския  ни поклон пред паметника на Светите братя на Карловия мост в Прага, пред който ще постави цвете. 

Интервютата със Снежина Мечева и Васил Самоковлиев са тук.


Снимка


Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47