Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам пасажи в стенограмите за КТБ да бъдат заличени

Утре изтича срокът за разсекретяването на стенограмите от консултативните срещи при президента Росен Плевнелиев за фалита на КТБ. Според главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който заведе иска за разсекретяването на стенограмите, срещите за банката са две. Първата е на 29 юни 2014-та и на 14 юли 2014-та като на втората е присъствал главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за Радио Пловдив той заяви, че очаква да види в документите каква е била реакцията на политическите сили по случая и дали е имало други банки, които са били в тежко състояние, но са били спасени, за разлика от КТБ.

Съгласието на политическите сили сега документите да бъдат оповестени, според Чобанов, се дължи на договорка между тях да бъдат заличени някои пасажи от стенограмите, и то най- скандалните, което е позволено от съда. Ако това се случи, отново ще обжалваме в съда, каза журналистът.

По думите му Росен Плевнелиев може би не е в курса на договорката на другите политици и затова продължава да е против обявяването на документите. В интервю за „24 часа“ по темата експрезидентът говори, че има опасност да се стигне до банкова паника, което навежда на мисълта, че може би е имало банки, които са били на ръба да паднат, но са били спасени с парите на данъкоплатците, коментира той.

Според него един от най- скандалните моменти в документите е това за банковата ваканция. Почти сигурно е, че е казано, че ГЕРБ и ДПС са искали спиране на банковата система за определено време , което означава колапс на системата,  хората и фирмите да не могат да теглят парите си. Така се лови риба в мътни води. 

Това показва генезиса между Бойко Борисов и Ахмед Доган и връзката между ГЕРБ и ДПС - Делян Пеевски. Ако лъсне този генезис това ще бъде най- силното нещо от тази стенограма. Това ще бъде основният момент, който те ще се стараят да заличат и прикрият. Предполагам, че ПР-те на Радев работят трескаво по текста, който ще се публикува, смята журналистът

Другите скандални неща ще бъдат свързани със състоянието на банките и помощта на държавата.  Редно е да знаем за кои банки  плаща данъкоплатецът. Така ще се разбере и кои са другите касички на мафията. КТБ беше дълго време касичка на мафията, сега може би ПИБ е касичката на Делян Пеевски, добави Атанас Чобанов.

Очаквам да има да има подобрение, тъй като и от ЕК и от Световната банка, ни притискат да се реши проблемът с кредитите със свързани лица. Това е узаконен грабеж на депозитите на вложителите, за използване на средствата за финансиране за политически и медийни проекти, които са пропагандни и поддържат системата на мафиотска зависимост на цялата държава, завърши главният редактор на сайта "Биволъ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55