Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО може да помогне за заздравяване на морските граници

ЕС и американския президент Доналд Тръмп се разминаха по отношение на Русия, но се обединиха около въпросите свързани с борбата с тероризма.

За изводите и нагласите след срещата на върха в Брюксел - коментар на доцент Марин Русев, политически анализатор и ръководител на катедра „Регионална и политическа георграфия“ в СУ „Климент Охридски“.

Има  два важни момента от тази среща - тя бе твърде кратка, а в контекста на личността на новия американски президент ясно се вижда, че като че ли за първи път Америка силно ще настоява за споделена отговорност в много по-голяма степен. Що се отнася до другите новини и появата на знакови призиви - например НАТО да се ангажира повече с вътрешната сигурност, аз смятам, че това е трудно изпълнимо, тъй като НАТО не е призвана да се бори, тя не е подготвена да противодейства на асиметрични заплахи. Може би единственото, с което НАТО може да подпомогне е да се заздравят външните морски граници, тъй като силата на НАТО в това отношение е доста голяма.

Най-новото предизвикателство на последното десетилетие е вътрешната сигурност и аз смятам, че на това трябва да се противодейства по друг начин. НАТО безспорно може да подпомогне заздравяването на сигурността, но трябва да се търсят други механизми, трябва да се отговори на въпроса - как така в една и съща среща НАТО се ангажира едновременно с това да подобри вътрешната сигурност, а в същото време, лично според мен, я разрушава като казва, че ще се ангажира с конфликта в Близкия изток. Аз смятам, че докато европейски и американски бомби падат, независимо от това дали са оправдани или не - мир и покой за вътрешната сигурност на европейските държави няма да има, коментира доцент Русев.

За изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската азбука е дошла от "македонска земя"

Изключително некоректно и първосигнално е да бързаме да тълкуваме само по този начин думите на Путин. Те действително са дразнещи, те действително са насочени към конкретна вътрешна геополитическа ситуация на Балканите, действително обслужват руския интерес, но това не е първата драматична реакция или първия опит на Русия да проверява общественото мнение на Балканите. Аз мисля, че изявлението на нашия президент беше изключително точно, защото беше премерено. И мисля, че не влезе в руслото на бързата, острата реакция, а просто напомни, че това е държавата, която е дала на света точно този феномен. Има неща, които са безспорни и никой не може да ни ги вземе, категоричен е доцент Русев.

Цялото интервю с доцент Марин Русев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17