Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград излиза на протест срещу презастрояването на 2 юни

| обновено на 29.05.17 в 11:33

В Асеновград проследяваме още от скандалните дейности, документирани в 100 тома от прокурорите, в които привлечени като обвиняеми са седем, сред тях - кметът д- Емил Караиванов, както и баща и син Запрянови от фирмата, строяща сгради в махала "Метоха". 

Говорим с председателя на групата общински съветници от ГЕРБ Костадин Яков и Маргарита Чавдарова от инициативния комитет на протестиращите в града.

Гражданският  инициативен комитет в Асеновград насрочва в петък, 2-ри юни, общоградски протест срещу незаконното застрояване в защитената зона на културно-историческото наследство. 

Протестният митинг ще се проведе от 17.30 в Метошката махала, където такова строителство стана причина за скандала с арестуването на ръководството на Община Асеновград след голямата акция на ДАНС  и Икономическа полиция преди десетина дни. 

Гражданите настояват строежите там да бъдат съгласувани  със законодателството, което, според тях, в момента е грубо нарушено, съобщи по Радио Пловдив Маргарита Чавдарова от инициативния комитет. До момента са констатирани поне три нарушения на законите в защитената зона,  но проблемите са свързани  с цялостното застрояване на Асеновград, изтъкна активистката. 

По думите и, занапред гражданството  ще следи отблизо всички действия на управниците, независимо от крайния развой на следствието за действията на сегашната администрация. 

Това е втори мандат на ръководството на общината,  което означава, че  проблемите са започнали още от първия, заяви от своя страна Костадин Яков, председател на групата общински съветници от ГЕРБ в Асеновград. 

Налице е недостатъчна  заинтересованост при защитата на интересите на общината, заради което се е стигнало до няколко съдебни дела, добави той. 

За съжаление, по конкретните обвинения срещу  кмета Емил Караиванов дори ние можем да констатираме проблемите само като граждани, защото като общински съветници  не сме били в течение на  развиващите се процеси, обясни  Костадин Яков. 

Най-притеснителното в случая е потъпкването на законите, особено при строежа варху терена, където има паметник на културата, изтъкна председателят на съветниците от ГЕРБ в Асеновград. 

По-късно от иниациативния комитет съобщиха, че мястото на протеста е променено. Гражданите ще се събират пред общината в петък от 17,30 часа

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17