Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсва изцяло нова държавна политика за пътна безопасност

Премиерът Бойков Борисов постави като приоритет в работата на министри и депутати мерките срещу войната по пътищата и нареди да бъдат взети спешни действия в тази насока до 1 юли, когато започва отпускарския сезон.

Какви биха били ефикасните мерки, които да доведат до намаляване на катастрофите? – с този въпрос излезе за анкетата си репортерът Стоян Терзиев. 

Близо 70 вече са поправките на Закона за движение по пътищата, а новите драстични глоби увеличика броя на загиналите от началото на годината.  Има  малко катастрофи, но с повече смъртни случаи, а всеки ден по пътищата умират между 6 и 9 душиТова каза в интервю за Радио Плодив председателят на Съюза на преподавателите по авто-­мото подготовка Йонко Иванов, който е категоричен, че  липсва изцяло нова държавна политика за пътната безопасност.

Според него това, че премиерът Бойко Борисов каза преди дни  няколко истини по темата, засяга само малка част от мерките, които трябва да се предприемат, за да достигнем страни като Франция и Испания. Само за 2-3 години те свалиха с хиляди броя на жертвите по пътищата и отговарят на европейските изисквания до 2020 година да намалее наполовина броят на загиналите по пътищата, отбеляза Иванов.

Той  маркира пет важни пункта, по които трябва да се действа. Това са контрол, организация на движението, обучение, медии и общество. Ако от всяко едно от тези направления се вземат специалисти и се сформира екип, то тогава ще имаме резултат, отбеляза председателят  на Съюза на преподавателите по авто-­мото подготовка.

Сред опасните пътища в страната Иванов посочи Кресненското дефиле и 18-километрия „път на смъртта“ там, районът около Пазарджик и магистрала „Хемус“ по средата на която от Великден има голяма дупка.

Важно е да знаем, че там където има условия за тапи, агресивността на водачите се увеличава и е необходимо да се направят трилентови пътища. В малките градове трябва да има кръгови движения. Вече не отговаряме на стандартите на Съветския съюз, а трябва да покриваме европейски изисквания, обобщи  Йонко Иванов.Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34