Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията и злоупотребата с власт са най- голямата заплаха

Участниците в КСНС са се обединили около издигането на личния състав на сектор "Сигурност" като основен приоритет, необходимите мерки за доокомплектоване на сектора, за издигане на мотивацията и престижа на личния състав и даване на необходимите възможности за кадрово и професионално развитие. 

Това каза президентът Румен Радев след близо четиричасовото заседание на КСНС, който обсъди темата за рисковете и заплахите за националната сигурност на България и необходимите мерки за нейното укрепване. Това беше първият КСНС, който президентът Радев свика след встъпването си в длъжност през януари т.г.

Държавният глава посочи, че за да се случи това, трябва да се  разгърнат проектите за модернизация. Участниците в Съвета са се обединили също, че тези проекти трябва да имат своята ускорена реализация. В същото време е важно да се осигури поддръжката на наличната техника, въоръжение и оборудване до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци.

Бях започнал да си мисля, че няма смисъл от Консултативните съвети, които се бяха превърнали в показен ритуал. Днес видях промяна – конкретност, яснота и прагматизъм . Очевидно държавният глава иска да наложи по- стегнат стил в работата на президентството, а от това се нуждае и системата ни за сигурност. Коментарът направи пред Радио Пловдив дългогодишният служител в българското контраразузнаване и директор на Националната служба за сигурност (1995-1997 г.) Юлий Георгиев.

Според него премиерът и други участници в днешния КСНС не бяха готови за този начин на провеждане на съвета. Те бяха свикнали предварително да си раздават материалите, да си съгласуват решенията и после да дават изявления. Сега стилът е друг, посочи Георгиев.

Това, което не е допаднало на бившия контраразузнавач е,  че не се състоя дебат по вътрешните заплахи за сигурност. Позицията му е, че най- голямата заплаха пред страната е корупцията по високите етажи на управлението и злоупотребата с власт. Необходим е специален независим орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Подобна теза лансира и вчерашният доклад от БОРКОР, а в кампанията си президентът Радев също се обяви за създаването на тази институция, припомни Георгиев.

Той смята още, че даденият днес 6- месечен срок за промени в Стратегията за национална сигурност е малко кратък. Защо трябва да бързаме да актуализираме документа, след като не знаем какво ще се случи в конфликтните зони в Близкия изток, с отношенията САЩ – Русия и т.н. Нашият проблем е корупцията и злоупотребата с власт и влияние и обществените поръчки. Те генерират най- големи проблеми в обществото. Вътрешните ни проблеми и тяхното разрешаване зависи от нас самите, докато външните заплахи се решават на различни нива, още повече, че страната ни не генерира външни кризи, каза Юлий Георгиев.

По повод дебата между президент и премиер авиацията или пехотата да се модернизират приоритетно, експертът каза, че двамата нямат разногласия, но разсъждават по различен начин. Те са с различен профил и ще им бъде трудно да стигат до консенсус и това ще им създава проблем за в бъдеще. Друго разногласие е борбата с корупцията и това също ще усложни отношенията между правителство и президентство.

Позицията на бившия контраразузнавач е, че заплахата към националната сигурност изисква незабавна реакция. Президентът не трябва да бъде изолиран от проблемите на системата за сигурност  и в този смисъл са необходими промени в Конституцията, които да му дадат повече правомощия, каза още той.

Полковник от запаса Юлий Георгиев е дългогодишен служител в българското контраразузнаване, директор на Националната служба за сигурност (1995-1997 г.). Член на Национална асоциация сигурност и основател и председател на Управителния съвет на Фондация Риск Мениджмънт Институт – България, преподавател в магистърска програма „Национална сигурност” – катедра „Международни отношения” на УНСС – София по дисциплините „Управление на риска в сигурността” и „Международна и национална сигурност”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49