Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът предлага Божана Апостолова да вземе Гарнизонна фурна на концесия

| обновено на 05.06.17 в 15:04
Снимка: podtepeto.com

Сградата на Гарнизонна фурна няма да бъде събаряна и ще си остане затворена  като „паметник на глупостта“, заяви кметът Иван Тотев. Той уточни, че това ще се случи, при условие  че до месец не бъде постигнато съгласие между гражданите, художниците и хората на културата за бъдещето на обекта. 

По думите му е нелогично  с 350 000 лв да се реконструира обект, който е в окаяно състояние. Ние нямаме нужда  на входа на 2019-та г. от войни и скандали и предпочитаме да дадем крачка назад. Щом Божана Апостолова  или Емил Миразчиев искат да направят нещо там, да кандидатстват за концесия, Общината ще подготви процедурата и затова обявяваме отворена покана за всеки, който иска да реализира там културни проекти. Няма да  дадем пари на някого, за да прави културен дом, тези времена са минали, заяви още кметът Иван Тотев.

По-рано Божана Апостолова обяви, че събарянето на Гарнизонна фурна ще бъде поредният гаф на общината и тя държи да бъде запазена сградата. Божана Апостолова обаче не обяви дали ще участва в бъдеща концесия на Гарнизонна фурна. "Защо да го вземам на концесия, като не го правя за себе си, а за пловдивчани?! Трябва добре да се обмисли такъв ход, а сега не мога да мисля за това", заяви Божана Апостолова.

Художникът Емил Миразчиев, който пръв поде идеята Гарнизонна фурна да се превърне в Център за съвременно изкуство, също не конкретизира дали би участвал в евентуална бъдеща концесия. "О-о-о-о, не мога да кажа сега. То не става така - кметът бил казал. Трябва да се обмисли, в контекста на Европейска столица на културата", коментира Миразчиев.

Ако до края на юни няма предложения от културтрегерите, че възнамеряват да кандидатства за концесия, администрацията ще реши какво да прави с имота – да го събори или да пренасочи планираните средства за други дейности, например още един Розариум, заяви кметът Иван Тотев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46