Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоти Фотев представя морето в галерия "Аспект"

Изложба на бургаския художник Фоти Фотев се открива тази вечер в пловдивската галерия „Аспект“. 

В експозицията Фоти Фотев показва двадесетина различни по формат картини, подготвени и съобразени специално с пространството на галерията. В продължение на три седмици пловдивчани могат да се потопят в неповторимото очарование на морето през погледа на един влюбен в него художник и така да се настроят за предстоящите морски почивки и приключения.

Галеристът Олга Петрова представи твореца:

С настъпването на така дългоочакваното лято в галерия "Аспект" буквално замирисва на море. По стените се разлива неповторимото синьо в картините на един от големите съвременни български маринисти – бургазлията Фоти Фотев.

А фактът, че това е негова първа самостоятелна изложба в Пловдив, потвърждава стремежа да откриваме и представяме на пловдивчани нови и непознати автори.
Фоти Фотев не прави често изложби, той не е нито особено продуктивен, нито особено активен в изявите си като творец. В ателието си, над покривите в центъра на Бургас,той пренася върху платно различните състояния на любимото му Черно море, така както той го вижда и чувства във всеки един сезон.

„Деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини.“ споделя за художника изкуствоведката Пенка Седларска.

Биография:

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941 г. в с. Раклица, Бургаско.
През 1976 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис”.
От 1994 г. е член на Съюза на българските художници, секция стенопис.Член е на международната организация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/, член е на Дружеството на бургаските художници.
Има реализирани 25 самостоятелни изложби и участия в много общи и национални изложби. Притежател е на плакет "Св. Николай Чудотворец" и грамота за особени постижения в областта на маринистичната живопис.
Негови картини са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания и Дубай. Живее и работи в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24