Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасители "отплуват" към морето и в чужбина за по- добри заплати

Тази седмица е обявена за Седмица на водното спасяване. А с количеството на водните спасители наистина има известен проблем, но не и с качеството - каза Стефан Тропчев, екперт во водно спасяване към Областния съвет на БК Пловдив.

Качеството на водните спасители, бих казал, е изключително добро.  Искам да отбележа, че за подготовка на водни спасители в страната е лицензирана единствено Българският червен кръст. 

Недостигът на водни спасители идва от това, че една част заминават за чужбина, а за другата част – спасителите са на свободния пазар и работодателите трябва да помислят какви условия им предлагат за изпълнение на тяхната високоотговорна работа.

Аз не мога да кажа колко водни спасители са нужни, но мога да кажа, че в област Пловдив има над 65 охраняеми  водни площи – открити и закрити.

 Във всяка една водна площ съобразно Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи задължително трябва да има воден спасител – един или двама в зависимост от големината на водната площ и по тази причина водните спасители трябва да бъдат наети, за функционира водната площ съгласно изискванията на наредбата. За това са необходими около 150 спасители. Искам да обясня, че спасителите, които подготвяме в област Пловдив не работят само в област Пловдив, голяма част от тях работят и на морето.

До известна степен има недостиг на спасители във вътрешността на страната, но пак повтарям  – работодателите трябва да преоценят условията, които предлагат на спасителите. Заплащането на труда им във вътрешността на страната е 600 – 700 лв, а на морето 1000 – 1200 лв. Но не е важна само заплатата, трябва да се спазват изискванията на Кодекса на труда – петдневна работна седмица, осемчасов работен ден, както е прието. Това означава, че един или двама спасители на басейн няма да покрият тези изисквания, тъй като знаете, че басейните през летния сезон работят и събота, и неделя с разширено работно време.

БЧК не може да налага санкции за липсата на спасители на басейните, но в тази връзка искам да отбележа следното – със заповед на областния управител  е назначен областна комисия по водноспасителна дейност  и тази комисия вчера имаше  заседание вчера, на което бяха набелязани обектите и маршрутите за проверка на готовността на водните площи за  работа през летния сезон. Комисията започва проверка на водните площи от 26 юни и ще завърши работата си на 7 юли, за 10 дни ще проверява водните площи в областта. Ще провери над 65 обекта като за всеки обект се изготвя протокол с препоръки за констатираните недостатъци.

Пак искам да напомня – в заповедта на областния управител  на област Пловдив изрично е забранено къпането на неохраняеми водни площи. Таке че моето безпокойство идва от това да не прибягват към разхлаждане на такива места. Има си охраняеми плувни басейни. Препоръките, които мога да дам за безопасно използване на тези обекти са следните: първо, трябва да се научим да плуваме; къпането и плуването трябва да става само в охраняеми басейни; да се спазват указанията на спасители и флагова сигнализация; не трябва да се влиза поне час и половина – два  след хранене или след употреба на алкохол и опиати. Хората, които не са уверени в плувните си възможности не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети. Децата не трябва да се оставят без контрол. Дъвченето на дъвка при къпане и плуване е също абсолютно забранено. Наистина, това са елементарни неща, но те трябва да се спазват. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12