Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Командоси показаха Мърф предизвикателство на Гребната база

| обновено на 10.06.17 в 13:14

Над 50 бивши и настоящи командоси и цивилни се включиха в традиционното Мърф предизвикателство в Пловдив. 

То се провежда в памет на загиналите български парашутисти от силите за специални операции и български пехотинци по време на мисията ни в Ирак. Предизвикателството се организира за четвърта поредна година и тази година в него участват и 10 жени, съобщи Тодор Станков, инициатор на събитието и бивш командос. 

Предизвикателството Мърф крос-фит е комплекс, който се състои от крос от 1, 6 км, след това се правят 100 набирания, 200 лицеви опори и 300 клека, след което отново пробягваш разстоянието от 1,6 километра. Всичко това обаче се прави задължително с бронежилетка, тактически елек или раница с тегло от 10 килограма.  Има норматив от 40 минути, за което всичко това трябва да бъде изпълнено.

Комплексът Мърф носи името на лейтенант Майк Мърфи. Той е носител на най- високото отличие Medal Of Honour, което получава посмъртно от президента на САЩ. Бил е тийм лидер във тюлен група 10 и загива при операция Червени Криле заедно с още двама тюлени. Награден е за това, че жертвайки се, успява да даде координати за местоположението на екипа и мястото на засадата в която попадат на 28 юни 2005 г. в долината Коренгал, Афганистан. Той е един от малцината военнослужещи на САЩ, получили медала след Втората световна война за саможертва и на негово име има кръстен военен кораб.

За всички желаещи да се включат в състезанието като участници или зрители входът е свободен, съобщават организаторите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48