Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа дело срещу фалшификатори на пари

| обновено на 13.06.17 в 13:34
Снимка: БГНЕС

В Пловдивския Окръжен съд започва делото срещу двама фалшификатори на пари. Атанас Ангелов и Румен Янев са съхранявали заготовки за производство на банкноти от по 500 евро, материали за изработването на фалшификати и подправени пари в големи количества. 

Атанас има общо пет обвинения, включително и за незаконно притежание на цял арсенал ловни пушки и боеприпаси. 

Двамата обвиняеми живеели в съседство в  Първомай, познавали се от много години. На 26 октомври 2016 г. обвиняемият Румен казал на Атанас , че негов познат проявявал интерес към неистинските банкноти, тъй като имал пазар за продажбата им. 

На 27 октомври 2016 г. Атанас  натоварил в лекия си автомобил, марка „Мицубиши“кашоните, съдържащи листове с отпечатаните върху тях по 6 броя купюри на банкноти по 500 евро – общо 3 941 броя, както и неистински банкноти с номинал по 500 евро всяка – общо 1 116 броя. В таванското помещение на къщата си в с. Татарево, той  скрил полиетиленов чувал с още 405 листа-заготовки за изготвяне на неистински парични знаци.Той се договорил с обвиняемия Румен Я. да се срещнат в местността „Сухата чешма“ край село Татарево, за да отчуждят посочените по-горе неистински банкноти и заготовки. 

Понеже сделката не се осъществила, двамата "съдружници" отишли с кола  до язовир „Мечка“, в землището на село Новаково, където същия ден изхвърлили във водата фалшивите банкноти и заготовки.

На 31 октомври 2017 г. служители на МВР и водолази извадили от водите на язовира пет чувала, съдържащи 1116 броя неистински банкноти с номинал от по 500 евро и 3 941 броя листове с отпечатани такива купюри, представляващи заготовки за изготвяне на неистински банкноти. Вещите били мокри, заради което се наложило изсушаването им в сградата на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Общата номинална стойност на купюрите, отпечатани върху приобщените по делото 4 346 броя листа - заготовки за изработка на неистински банкноти е 13 038 000 евро, а общата номинална стойност на неистинските банкноти възлиза на 558 000 евро.

При извършено претърсване в жилището на  Атанас  в гр. Първомай били намерени и иззети и 3 204 грама марихуана на обща стойност 19 224 лева. В друг имот, ползван от него в с. Татарево, са иззети огнестрелни оръжия и боеприпаси – ловни пушки, ловни карабини, ловни автомата, цеви и боеприпаси. На същия ден е установено, че Атанас  държал в лекия автомобил „Мицубиши“ и ловна пушка и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност.

Разпитани в хода на досъдебното производство, двамата обвиняеми са се признали за виновни за извършването на деянията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35