Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа дело срещу фалшификатори на пари

| обновено на 13.06.17 в 13:34
Снимка: БГНЕС

В Пловдивския Окръжен съд започва делото срещу двама фалшификатори на пари. Атанас Ангелов и Румен Янев са съхранявали заготовки за производство на банкноти от по 500 евро, материали за изработването на фалшификати и подправени пари в големи количества. 

Атанас има общо пет обвинения, включително и за незаконно притежание на цял арсенал ловни пушки и боеприпаси. 

Двамата обвиняеми живеели в съседство в  Първомай, познавали се от много години. На 26 октомври 2016 г. обвиняемият Румен казал на Атанас , че негов познат проявявал интерес към неистинските банкноти, тъй като имал пазар за продажбата им. 

На 27 октомври 2016 г. Атанас  натоварил в лекия си автомобил, марка „Мицубиши“кашоните, съдържащи листове с отпечатаните върху тях по 6 броя купюри на банкноти по 500 евро – общо 3 941 броя, както и неистински банкноти с номинал по 500 евро всяка – общо 1 116 броя. В таванското помещение на къщата си в с. Татарево, той  скрил полиетиленов чувал с още 405 листа-заготовки за изготвяне на неистински парични знаци.Той се договорил с обвиняемия Румен Я. да се срещнат в местността „Сухата чешма“ край село Татарево, за да отчуждят посочените по-горе неистински банкноти и заготовки. 

Понеже сделката не се осъществила, двамата "съдружници" отишли с кола  до язовир „Мечка“, в землището на село Новаково, където същия ден изхвърлили във водата фалшивите банкноти и заготовки.

На 31 октомври 2017 г. служители на МВР и водолази извадили от водите на язовира пет чувала, съдържащи 1116 броя неистински банкноти с номинал от по 500 евро и 3 941 броя листове с отпечатани такива купюри, представляващи заготовки за изготвяне на неистински банкноти. Вещите били мокри, заради което се наложило изсушаването им в сградата на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Общата номинална стойност на купюрите, отпечатани върху приобщените по делото 4 346 броя листа - заготовки за изработка на неистински банкноти е 13 038 000 евро, а общата номинална стойност на неистинските банкноти възлиза на 558 000 евро.

При извършено претърсване в жилището на  Атанас  в гр. Първомай били намерени и иззети и 3 204 грама марихуана на обща стойност 19 224 лева. В друг имот, ползван от него в с. Татарево, са иззети огнестрелни оръжия и боеприпаси – ловни пушки, ловни карабини, ловни автомата, цеви и боеприпаси. На същия ден е установено, че Атанас  държал в лекия автомобил „Мицубиши“ и ловна пушка и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност.

Разпитани в хода на досъдебното производство, двамата обвиняеми са се признали за виновни за извършването на деянията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38