Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсурд е най- подкупните да борят корупцията в даването на книжки

Йвайло Московски да си подаде оставката като министър на транспорта, защото отговаря за най- корумпираната система и не може да се справи с проблемите- призивът е на на Борис Гаврилов, който оглавява Общото събрание на Българския автомобилен съюз. С него разговаряме за пороците в системата за издаване на шофьорски книжки и неуспешните опити да се спре войната по пътищата.

Последните  години десетки служители на ДАИ са хванати в корупция, поредният случай отпреди седмица само доказва, че това е една от най корумпираните институции в страната. И сега- министърът  предлага всички изпити да минат отново през тях. 

Това е абсурд и провал на държавната политика. Не може да се дават изпитите на хора, които са доказано корумпирани

Целта на предлаганите промени е да продължат да се наливат пари в държавната кошница, с обяснение, че уж се бори корупцията. 

Гаврилов обяви като неуместно предложението при провеждане на изпита по кормуване да се изолира инструкторът от присъствие в колата. Той е един вид коректив, дори заради некомпетентните в някои случаи изпитващи, които дори не са се качвали на мотоциклет или камион, а  преценяват качествата на курсистите.

По неговите думи, откакто ДАИ през 1999 г. пое изпитите-  продаването им е нараснало, никога преди това в КАТ не е имало такава корупция.

На въпрос как служителите на инспекцията се свързват с курсистите, за да им поискат подкупи, Гаврилов обясни, че те издирват "калпавите" и им предлагат безпроблемно минаване на изпита срещу определена сума пари. 

Представители на големите обучаващи  фирми предлагат  изпитният процес да отпадне като ангажимент на държавните органи, в които хората се държат на  ниски заплати и са лесни за изкушаване. Един от пътищата за избягване на корупцията е да се създаде Асоциация, която да обедини всички учебни форми и тя да излъчи най- добрите специалисти за изпитни комисии.

Добрите пътища, с маркировки, пешеходни зони, адекватни знаци за задължителни за преборване на войната по пътищата - смята още Борис Гаврилов.

Цялото интервю с него е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17