Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаш ли да впечатлиш една жена - подари й букет от череши!

Реколтата от череши тази година в България е поне с 30% по-слаба отколкото през други години, цената им е висока, а същевременно българските череши се изкупуват два пъти по-скъпо в съседните страни. Не случайно вече битува анекдот, че "ако мъж иска да впечатли една жена, вече трябва да й подари букет от череши!". 

Причината за ниските добиви обаче  е в лошото оплождане на цветовете. Това се дължи на твърде студеното за черешовите дървета време, коментира фермерът от с. Трилистник Красимир Кумчев. Заради това и първите череши, които се появиха, бяха вносни, на цени около и над 50 лв/кг. Едва след това на пазара излязоха и българските, с цена около 10 лв./кг., обясни  той. 

Когато се говори за цени на черешите обаче, задължително се взема предвид качеството на плодовете. Така че, който се оплаква от ниска изкупна цена на продукцията си, това се дължи на ниското качество, продължава Красимир Кумчев. 

Според него проблем с пазара на череши никога не е имало. По овощните градини у нас в момента ма повече румънци, отколкото на морето, шегува се фермерът.  

По думите му, най-голям производител в бранша е Турция, следвана от Италия и Испания, а също и България. Ние дори имаме съществено предимство от около 20 дни при зреенето на черешите, което си е истински подарък от природата. Би било огромна грешка това да не се използва, категоричен е той.  

Средният надник за бране на череши варира между 35-40 стотинки за килограм, като според качеството им достига и до 50 стотинки. В този смисъл, един сръчен работник спокойно си изработва по 50 лева на ден, уверява фермерът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53