Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недялко Славов грабна награда "Христо Г. Данов" за "Камбаната"

Недялко Славов при получаването на наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Писателят Недялко Славов е тазгодишният носител на награда „Христо Г. Данов“ за романа си „Камбаната“ в раздела „Българска литература“.

„Изключително ми е приятно да получа тази награда тук, на същото място, на което преди 6 години я получих за „Фаустино“ – заяви Славов.

Призовете бяха раздадени в 9 категории на тържествена церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град. Част от наградите връчи заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

В раздел „Преводна литература“ лауреат на награда „Христо Г. Данов“ стана Мая Разбойникова-Фратева за епистоларната й книга „Писма до един млад поет“.

За „Хуманитаристика“ наградата получи проф. Христо Трендафилов за книгата си „Цар и век. Времето на Симеона“.

В раздела „Изкуство на книгата“ наградата бе присъдена на Нов български университет за издаването на книгата на Ружа Маринска „Романтикът Димитър Добрович“.

В раздел „Издание за деца“ с награда бе удостоен Васил Сотиров за книгата си със стихотворения за деца „Няма грешка, има смешка“.

В раздел „Книгоразпространение“ с награда бе отличен Пламен Божилов, собственик на книжарница „Антикварница“.

В раздел „Представяне на българска книга“ наградата получи журналистът Юрий Дачев за предаването си „Рецепта за култура“ по БНТ. Номинация в този раздел имаше и водещата на „Нощен хоризонт“ в БНР Кармен Манукян.

В раздел „Библиотечно дело“ награда получи габровската библиотека „Априлов – Палаузов“.

За „Електронно издание“ призът бе връчен на сайта „Аз чета“ (AzCheta.com).

За цялостен принос към националната книжнина бе награден проф. Анчо Калоянов.


Още от категорията

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56

Отбелязваме 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Пловдив се покланя пред делото на Георги Стойков Раковски в деня на 200 годишнината от неговото рождение. Честването ще започне с тържествен ритуал пред паметника в Цар Симеоновата градина, където слово ще поизнесе кметът Здравко Димитров. На алеята до паметника ще бъде открита и фотодокументална изложба под надслов „Мечтател безумен,..

обновено на 14.04.21 в 10:41

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

публикувано на 14.04.21 в 10:40

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.   И..

публикувано на 12.04.21 в 15:58

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 04. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Роман за Лисан. 289 стр., тв.к., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Кирил Христов. Затрупана София. 248 стр., ок. 3А, Кръг, 2021. Александър Секулов. Скитникът и синовете. 256 стр., ок...

обновено на 12.04.21 в 11:30