Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов орган за църквата в Раковски

| обновено на 18.06.17 в 10:06

По инициатива на отец Димитър и благодарение на  ентусиазма му след 25 години църквата  „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски отново ще бъде огласена от звуците на нов тръбен орган.

Снимка

Това ще бъде вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България.

Снимка

Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера. Общия брой на всички тръби е 8000. Преди това този инструмент е служил на вярващите  в една германска енория и е на възраст около 60 години. Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки.

Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за нашата страна. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианският орган-майстор Алесандро Джиротто, който е в Раковски и работи неуморно за осъществяването на тази мечта.

Католическата църква „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб.

Междувременно  започна традиционното детско лято в Енория“Пресвето Сърце Исусово“. С молитва, песни и приветствие от Отец Ивелин започнаха детските игри в двора на Църквата. Темата на лятното мероприятие е за радостта и надеждата. Това е актуално размишление ,което присъства  в страни като Италия, Полша и като цяло в Европейските католически общности. По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено  значението на тези благодати, които  присъстват в живота им  и да  не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните  игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен  благотворителен базар в помощ на нуждаещите се. Детското лято ще продължи около месец.

Снимка
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Буря събори дървета близо до пазарджишката болница

Две дървета паднаха в района на МБАЛ Пазарджик вследствие на разразилата се буря в късния следобед. При инцидента няма пострадали, съобщи говорителя на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Падналите дървета вече са отстранени от екип на пазарджишката пожарна. 

публикувано на 27.05.24 в 20:49

Счупиха с въздушна пушка стъкло на градски автобус в "Тракия"

Пореден случай на стрелба по градски автобус в Пловдив.  Стъкло на автобус № 9 от пловдивския градски транспорт е било счупено след стрелба с въздушна пушка.  Сигналът за инцидента е получен на телефон 112 о коло 18.20 ч., уточняват от полицията.  Автобусът е бил спрял в джоб на улица в ЖК "Тракия", когато по него е стреляно, най-вероятно с..

публикувано на 27.05.24 в 20:06

Задържаха за пътно хулиганство 58-годишен шофьор на БМВ

Пореден случай на агресия на пътя в Пловдив.  На Голямоконарско шосе 58-годишен шофьор на БМВ препречил пътя на микробус „Рено“, управляван от 20-годишен водач. Заради това бусът ударил леко БМВ-то.  Шофьорът на германския автомобил изскочил от колата, извадил законно притежаван пистолет, но го изтървал на земята, издърпал от кабината младия..

публикувано на 27.05.24 в 17:18

Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода "Троян – Кърнаре" на 29 май.  Преди дни кметовете, които учредиха инициативен комитет, изпратиха писмо до..

обновено на 27.05.24 в 15:50

Започна рязането на клони и дървета по ул. "Скопие"

От днес започва оформяне на короните на дърветата по улица Скопие. За да не се пречи на трафика в най-натоварените часове, то ще се извършва във времето между  9 и 15 ч.   Това се налага заради множество оплаквания от автобусни и други шофьори, че увисналите корони пречат на движението и на места скриват знаците – заяви по Радио Пловдив кметът..

обновено на 27.05.24 в 15:50