Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските политици нямат нагласа за мажоритарност

За антисистемната политика  и антисистемните лидери, принудили Европа и Света да осъзнаят,  че се оказахме  в напълно нова политически  ситуация – от френските избори до българската политика с парадоксите на демокрацията, ерозията на партийните модели, новата демагогия и отложените теми за истински за дебат – събеседник – политологът проф. Александър Маринов. 

Проф. Ал. Маринов: Европейското общество е абстракция. Има европейски държави и общества. Форсирането на тази трансформация в някаква едва ли не свръхдържава и по-лошото – цялостно, хомогенно общество, е коренът на проблема.  Европа е твърде различна, за да бъде монолитна.

Антиститемните лидери и идеи се появиха, защото системните се провалиха. Системните политици и партии отблъснаха огромната част от обществото и това не е психоза. Хората реагират на реалните проблеми. За всяко почти общество от Европа тази системна политика, която се изразява в определени вътрешни и общоевропейски решения, се провали. Затова набраха скорост личности и формации, които до преди няколко години бяха треторазредни.

Изборите във Франция са безпрецедентен факт за Петата република. Това бе най-ниската избирателна активност в нейната история. Има голяма разлика между победата на Де Гол през 68-ма година и победата на Макрон. Победата на Де Гол бе при много висока активност.  От това следват много последици, защото тези, които са решили да не гласуват, те едва ли ще останат безразлични утре, след месец или година, когато Макрон започне да провежда своята политика. Безспорно обаче най-големите губещи са  социалистите и това показва цената на посредствения и безличен лидер, какъвто беше Франсоа Оланд. Цената  винаги се плаща. Неговото президентство беше не само много трудно, но и много непостоянно, което донесе щети на Франция. Социалистите си получават заслуженото. В подобно тежко положение преди години бяха и британските лейбъристи. Появи се обаче един честен и автентичен  ляв политик и виждате къде се оказаха днес лейбъристите – почти наравно с консерваторите.  Дори в рамките на системните партии да има постоянна хермафродитност, мимикрия, ако има някаква честна и ясна позиция, една  част от хората я предпочитат пред шикалкавенето.

Не изключвам и у нас да има такива „умници“, които си правят сметката да прекроят системата и да я направят мажоритарна, за да постигнат резултата на Макрон. Голяма част от партията на Макрон е съставена от „примъкнали се“ политици от други партии. Той  нямаше време за година да създаде свои. В България има стара практика политиците да номадстват, за да удовлетворят личните си амбиции. Аз се надявам, че у нас идеята за мажоритарна система в този нескопосан вид, в който  бе предложена като проектозакон, е окончателно отхвълена. Това обаче съвсем не значи, че не трябва да се търси реален мажоритарен елемент, за да имат хората думата. Не партията да ни определи една листа, която в най-добрия случай можем да разместим, но кого разместваме – тези 15 души, които са в листата!?. Аз искам да имам възможност да посоча друг човек, може и да е непартиен.  Трябва да вървим в тази посока, а не в нескопосания вариант, предложен от ГЕРБ. При това, с ясното съзнание идея и надежда, че няма да мине,. Хем да спечелят някой политически дивидентец, хем да не мине, защото, ако мине, тогава никой не може да каже какво ще стане.

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18