Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПУ построи и освети параклис на името на своя патрон Св. Паисий Хилендарски

| обновено на 19.06.17 в 14:52
Снимка: Живка Танчева

Изцяло с дарения Пловдивският университет изгради втория в страната малък храм на името на Свети Паисий Хилендарски. Днес параклисът беше осветен от викарния епископ Арсений на Пловдивската митрополия.

Ректорът проф. Запрян Козлуджов обясни, че няма използвани една стотинка бюдеждни средства и той лично се е ангажирал с неговото построяване.

Над 85 000 лева са вложени до този момент в съграждането, без да се отчита трудът, който е дарен от преподаватели и студенти, поясни проф. Козлуджов. 

Той уточни, че идеята съществува от 2011 година, когато е избран за ректор на Университета. Не виждам нищо лошо вместо барелеф да имаме параклис на нашия патрон Свети Паисий Хилендарски, каза още ректорът.

В изписването на иконите са се включили студентите от катедра „Теология“, заедно с 12 техни колеги от „Педагогика на изобразителното изкуство“. Реководителят на проекта гл. ас. Адриана Любенова поясни, че са избрани изображенията на светци, които са свързани с Пловдив или с просветното дело.  

Студентите казаха, че са изключително доволни от участието им в изографисването на храма, защото по този начин са усвоявали и този вид специфична работа. 

Университетският храм „Св. Паисий Хилендарски" е изграден на територията на новата сграда на Пловдивския университет на бул. „България" №236.

Снимка

последните две снимки са от Пловдивската митрополия, Неделиян Нешев

Снимка 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изгоря предприятие за преработка на отпадъци край Царацово, пожарът е локализиран

Напълно унищожено беше предприятието за преработка на битови отпадъци до Царацово. Пожарът е вече локализиран, но все още има отделни огнища, които огнеборците гасят. Пламъците нанесоха щети и на фирма за тежтоковарни превози в близост до пожара, при гасенето са пострадали и двама огнеборци. Заради догарянето на ог нищата продължава над района..

обновено на 01.08.24 в 07:12
Атанас Запрянов

Военният министър пристига в авиобаза Крумово

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят 24-та авиобаза Крумово.   Двамата ще се срещнат с личния състав за участието на военните в гасенето на големите горски пожари у нас в продължение на трета поредна седмица. Ще бъде представена актуална информаци  за участието на Българската..

публикувано на 01.08.24 в 07:00

Пловдивските съветници гласуват новите цени на местните такси

Общинският съвет на Пловдив ще гледа промените в Наредбата за администрирани на местните такси и цени на услугите, с които се залага повишение на част от тях.  Актуализацията се предприема след обстоен анализ на дейността на общинските предприятия, като тя ще доведе и до повишаване на качеството на предлаганите услуги от общинските предприятия...

публикувано на 01.08.24 в 06:55

Запали се предприятие за преработка за отпадъци до Царацово (обновена)

Предприятие за отпадъци се запали край село Царацово. 12 екипа на пожарната гасят огъня, на място има и линейка. Районът е отцепен в голям периметър от пожарната. Затворена е и отбивката към Царацово.  Няма опасност за населени места, тъй като село Царацово е на два километра от бушуващия пожар.  В близост до горящото предприятия има фирма за..

публикувано на 31.07.24 в 19:56

Потушени са пожарите край Баня, Ведраре и "40-те извора"

Почти напълно са погасени пожарите от последните две денонощия край Баня, карловските села Васил Левски и Ведраре, както  и най-големия, в местността "40-те извора", където огънят погълна почти 1500 декара смесена гора.  Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители...

обновено на 31.07.24 в 16:57