Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необходим е нов Закон за движение по пътищата

България е страната в ЕС, която остава на челните места по брой жертви от катастрофи на глава от населението.

Повод за спешни мерки за спиране на войната по пътищата. Част от тях се оказва идеята за разделяне на Закона за движението по пътищата в три нормативни документа - един, който ще включва регламента, инфраструктурата,пътните знаци, маркировката и ограничения за движенията, втори за подготовка и квалификация на водачите и трети - за техническата част.

Това е правилната посока. В сегашният си вид Закона за движението по пътищата е изключително тромав и остарял. Очевидно има нужда от нов закон, защото този е кърпен над 60 пъти. Разделянето му е добра идея, защото има много излишни неща в сегашния. Добре е, когато някой реши да придобие правоспособност, да знае, че в закона ще намери всички неща, които трябва да знае. Не повече, не по-малко. Това заяви Илия Тодоров, юрист от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

От неправителствената организация настояват и за възстановяване на фонда за събиране на парите от глоби, а средствата да се използват за закупуване на камери по пътищата. Камерите са най-ефективния вариант за установяване на нарушителите на пътя. А камерите в момента у нас са потресаващо малко, ако съдим по поставените по пътищата в другите европейски държави, обясни Тодоров.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи подкрепя и идеята за премахване на предупредителните табели за камери по пътищата.

Цялото интервю с Илия Тодоров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17