Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на "Пловдив 2019" ще разпределя еднолично повече пари

| обновено на 20.06.17 в 16:20

Запознах се с предложенията за сесията на Общинския съвет на 21 юни, които касаят Фондация "Пловдив 2019".

Видях, че имената на евентуалните нови членове на управителния съвет на фондация „Пловдив – 2019” са заменени с многоточие. И действително тези точки създават някакви опасения у мен. Важно е, предимно от морално естество,  да се гласува „за“ връщането на издателя и преводач Манол Пейков като член на управителния съвет. Той е необходим на фондацията, ерудит, човек с позиция. Ние не сме там за да си отчупваме по някое крайшниче  за собствена угода и наслада. Трудно се разбира в нашето време, че някой работи за чест и слава, а също и за доброто на Пловдив, но е така. Стоим категорично зад позицията си от преди месец – настояваме за възстановяването на Манол Пейков в УС. Надяваме се, че грешката ще бъде поправена. Там има още две вакантни позиции – едната вероятно ще заеме Александър Държиков, който е заместник-кмет по културата. За третото място – очаквам да е човек от администрацията. Но много ми се иска това да бъде и човек на духа. Просто ни е необходим още един такъв човек.

Съветниците ще гледат и предложението за промяна в учредителния акт на Фондация „Пловдив 2019“. То предвижда увеличаване на средствата до 50 000 лева, които изпълнителния директор Кирил Велчев ще има право да разпределя, но без санкция на УС на организацията. Сега той има право да разпределя сумата до 5000 лева.

Това се прави по предложение на европейски експерти, които инспектираха дейността на фондацията. Те предложиха изпълнителния директор Кирил Велчев да получи картбланш да действа по-оперативно. Така той ще има възможност да се разпорежда самолично със средства до 50 хиляди лева. Десеторно е увеличението, но няма какво да коментираме – ще видим как ще се справи изпълнителния директор, отговорността е сериозна.

Калинкова коментира и предложението, което касае промяна в бюджета на Община Пловдив. Тя се налага, тъй като Министерски съвет отпусна 7 милиона лева за инфраструктура, а срещу тази сума общинския съвет трябва да отдели средства за проекти, свързани с подготовката на града за Европейска столица на културата.

Знаем, че капиталовите разходи са необходими най-вече за три обекта – за реконструкцията на площад „Централен”, за кино „Космос” и в някоя степен за изложбената зала на „Гладстон” 32. Прочетох текста на предложението за изменение в общинския бюджет и се надявах, че срещу 7-те милиона, които ще се получат от МФ, община Пловдив да има реципрочна сума за артистична дейност, тоест за съдържание. Но няма реципрочна сума – има по-малко от 4 млн, т. е. 3 милиона 350 хиляди и естественият въпрос е: не трябва ли да има реципрочност? Много се надявам някой от общинските съветници да зададе този въпрос и да потърси отговор, коментира още Калинкова.

Цялото интервю с Пенка Калинкова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31