Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурното бижу на Стария град вече е отворено за посещения

| обновено на 22.06.17 в 18:05

Една от най-красивите възрожденски къщи в Старинен Пловдив – „Клианти“, вече е отворена за посетители.

Напълно реставрирани и достъпни са първият и вторият етаж на асиметричната отворена къща, която е строена в средата на 18 век и е най-старата запазена сграда в архитектурния резерват. Къщата е известна с оригиналната си архитектура, стенописи и уникални рисувани и резбовани тавани, в част от които е вплетен златен варак.

„Клианти“ е възстановена с над 1 милион и 600 000 лв. – първоначално по програма „Красива България“ и общински средства, както и с пари от Японската програма. Обновяването продължи над 10 години, припомни кметът Иван Тотев при официалното откриване на архитектурното бижу.

Цената на входния билет е 10 лв. и е двойно по-скъпа в сравнение с останалите архитектурни обекти. До 2 седмици към къщата ще бъдат назначени екскурзоводи. За целта е предвидено увеличение на щата на „Старинен Пловдив“ с 3-ма души, обясни директорът на общинския институт Минко Кафтански. 

Къща "Клианти"

Къща „Клианти“ се намира в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в съседство със знаковите за града възрожденски сгради: къща на Ритора, къща „Ламартин“, Антова къща, Жълтото училище – всички паметници на културата от национално значение със забележителна декоративна украса. 

Сред тях къща „Клианти“ се отличава с впечатляваща стенопис и многоцветни тавани. Строителството на жилищната сграда е започнало в средата на XVIII в. Тя е несиметрична двуетажна къща, която е претърпяла няколко преустройства през XIX век, най-значимото е от 1817 г. Днес са запазени около 2/3 от първоначалния й вид, като през годините тя е сменяла няколко собственика. От 1949 г. тя е със статут на „Народна старина”, а от 1995 г. е паметник на културата от национално значение. 

От възрожденските къщи в Пловдив къща „Клианти“ е най-старата с богата вътрешна декорация и уникална архтектура. На първия етаж впечатление прави покритият двор, изграден през първия строителен период. В североизточното помещение са възстановени: огнището, навесът над огнището, миндерът и долапите. Вторият етаж днес се състои от три стаи и просторен хайет с многобройни прозорци. На нивото на хайета е разположено междинно складово помещение с височина 1.60 м., наречено „химала” („ниското”от гр.). От хайета по дървена стълба се стига до двете основни помещения на етажа. 

Орнаменталната украса по стените в тези две стаи е изключително богата със запазени дървени елементи. Стенописите са многоцветни и включват растителни орнаменти, букети и вази с цветя. Дървените тавани са изписани с многообразни композиционни схеми, мусандрите са изрисувани с букети от рози, а вратите са богато декорирани. По стените от двете страни на алафрангата в една от стаите са възстановени уникални пейзажи от Виена и Константинопол с изписана година 1817.


Снимка



Снимка


Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27