Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолог извика полицията, за да спре разрушаването на Плоската могила

| обновено на 22.06.17 в 16:58

Изцяло е заличен целият културен пласт на Плоската могила в Пловдив след строителни дейности. Тя датира от 5 000 г. преди Христа и преди две години археолозите направиха проучвания, където са намерени серия артефакти от праисторията на Пловдив.

Обектът се намира в район Северен на "Брезовско шосе" 155 и на негово място инвеститорът Захари Петров Тошев, "ОПАЛ ЗИ" - ООД  вече е започнал строеж. За това сигнализира Росица Миткова, завеждащ фонд „Праистория“ в Археологически музей Пловдив, която се опита да се пребори с проблема. 

Днес тя подаде сигнал на телефон 112 и на място пристигнаха полицаите от 3 РПУ в Пловдив. Аз подавам сигнал защото се изрива хилядолетната история на Пловдив. Няма назначен археолог на това място. Днес екипът ни на място видя, че работата продължава, каза Миткова.

Представителят на строителите отговори, че той има всички разрешения и документи, издадени  от покойния архитект Румен Русев, който два мандата бе главен архитект на Пловдив. Издадена е строителна линия и можем да работим, казаха изпълнителите.

Кметът Иван Тотев съобщи за Радио Пловдив, че вчера сутринта е минала проверка на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата.

Той обеща да разговаря с директора на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов и да решат проблема, като на първо място се спре строежът.

Очаква се в понеделник на 26 юни Комисия от Министерството, общината и експерти да бъдат на мястото, за да се запознаят с инвеститора и да се реши как продължава работата.

Снимка


Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55

На съвестта на служебния кабинет е строежът на болница "Мама и аз"

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни. Това коментира пред журналисти в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова по повод решението на Министерския съвет за  одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз" . Тя посочи, че е била изненадана, защото цялата..

публикувано на 01.05.24 в 11:43

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 10:37

Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив. В..

публикувано на 01.05.24 в 10:35

Априлската епопея пресъздават в Клисура

Историческите събития от избухването на Априлското въстание в Клисура ще бъдат показани по обяд в подбалканския град. Десетки членове на дружество „Традиция“, с оригинални носии и костюми и въоръжени с автентични оръжия, пресъздават историческите събития - обявяването на въстанието, революционния устрем, боевете около градчето и кървавото потушаване..

публикувано на 01.05.24 в 08:38