Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на "Пловдив 2019" е в конфликт със собствения си интерес

| обновено на 22.06.17 в 17:06

Дейността на общинската фондация "Пловдив 2019" до сега е възможна единствено и само, защото общината изпълнява своите обещания за нейното бюджетиране и поддържане. Така че, благодарение на общината фондацията съществува, действа и се опитва да осъществи програмата, с която Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата 2019". 

Това коментира пред Радио Пловдив бившият артистичен директор на фондацията Валери Кьорленски, който бе неин ръководител от 2013-та до януари 2017-та година. Той припомни за проблемите с държавното финансиране на домакинството на Пловдив през 2019 година и подчерта, че това поставя в трудно положение Управителния съвет на фондацията.

Това, че общинските съветници не познават работата на УС на "Пловдив 2019", е проблем на самите съветници, заяви Кьорленски. Той направи уговорката, че не е запознат с работата на бившите си колеги от фондацията през последните месеци, но подчерта, че фондацията има огромна работа за вършене и излиза всяка седмица с отчет.

Снимка

Що се отнася до честата смяна на хора в Управителния съвет, Кьорленски отбеляза, че различните етапи от работата по проекта изискват различни хора

Смятам, че предишният и сегашният екип на фондацията свърши огромна работа. Това, което вижда публиката, е само върхът на айсберга, коментира бившият артистичен директор. Той посочи, че освен всичко друго, дейността на фондацията е свързана и с огромна и прецизна отчетност.

Парите са много важни, тъй като никой от фондацията не може да договори участие или проект, без да има наличните пари, защото всяка договорка вече задължава финансирането на този договор или на това събитие, каза Валери Кьорленски.

Той категорично посочи, че директорът в никакъв случай не работи безотчетно, напротив - системата за контрол е много строга.

По повод т. нар. "казус Манол Пейков" Кьорленски заяви: Манол винаги е бил изключително коректен и работлив, винаги в услуга на фондацията. 

Разсъждавайки по темата що е конфликт на интереси и как това се съотнася към работата на общинската фондация, Кьорленски подчерта: Целият Управителен съвет работи в конфликт със собствения си интерес, работи безплатно вече седем години - безплатно и безвъзмездно за каузата. Да кажем, че Манол има конфликт на интереси в друга посока е нередно.

Проектът "Пловдив Европейска столица на културата 2019" не би трябвало и не е политически проект. Това е най - големият културен проект в Европейския съюз, заяви още Валери Кьорленски. По думите му, спечелването на титлата е дало много голям тласък на града ниимето на Пловдив вече не е анонимно в Европа и в културните й среди

Затова бившият артистичен директор на фондацията е убеден, че Пловдив не трябва да изпуска възможността да бъде успешна столица на културата на Европа.

Цялото интервю с Валери Кьорленски можете да чуете в прикачения звуков файл

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36