Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оттук започва Пловдив

Защо Пловдив силно се нуждае от археологическо лоби и защо  следите от праисторията в града и в неговите околности трябва да се окажат във фокуса  на туристическия  поток?  Какво  още ни шепнат недрата на хилядолетния град  чрез най-старите пластове на времето?  –  Божидар Чапъров - археолог е разговорът за непознатите археологически паметници от праисторическия Пловдив. 

 Според археолога Чапъров именно тези най-стари свидетелства от недрата на вековете правят Пловдив уникален град. На нас ни харесва да повтаряме като мантра , че е най-старият жив град в Европа, без  това твърдение да е получило адекватно поднесена научна обосновка със събрани документирани данни за праисторическите паметници. Това не се оспорва, но паметниците са проучвани частично, непоследователно в годините, част от информацията се губи. Непознатите археологически паметници от праисторическия Пловдив са описани в спечеления от археолога и екипа му проект със заглавие "Оттук започва Пловдив", за който той необяснимо получава отказ от финансиране и идеята за издаване на книга пропада. апъров предлага в него примерни маршрути, като обиколката на праисторическите селища в града е над 70 км в градски условия и включва 13 праисторически селища и могили, сред които и Плоската могила, която бе обект на грозно посегателство при строителни дейности. Случаят с разрушаването на Плоската могила  в "Северен" на Брезовско шосе, датирана от 5 000 г. преди Христа, е красноречиво доказателство, че уважението и респектът към археологическото и културното ни наследство не са наша силна част. Фактът обаче издава и друг важен детайл в нагласите ни към свидетелствата на времето, предпоставени от властващото неуважение към праисторията, с която  е белязана територията на Пловдив и  околностите му. 

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08