Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият музей "Възникването на Пловдив" отваря врати тази есен

За загубата на праистория в Пловдив в програма "Точно днес" говорим с проф. Йордан Детев, син на големия наш археолог проф. Петър Детев, който направи първото подробно проучване на Яса тепе 1 или Плоската могила. 

От тази седмица тя е засипана с бетон, без да има направени нужните проучвания на част от происторическата селищна могила, датирана от 5 000 г. пр. Хр., като там се установява непрекъснат живот от късния неолит до желязната епоха.

Проф. Детев каза, че е направил доста, за да опази личното наследство на своя баща, където Плоската могила е заемала много важно място. Той уточни, че за проф. Петър Детев е нямало обект от праисторията в Пловдив и околността, който да не е проучил подробно.

За жалост специално за Плоската могила е нямало техника през 60-те години на миналия век, която да се справи с подпочвените води и тя е останала непроучена, каза проф. Детев. Той уточин, че това е най-голяма могила в цяла Тракия и има диаметър над 300 метра, с полезна площ над 100 дка. 

Нека не преувеличаваме, все пак става въпрос за едно малко парче от тази огромна праистория, която дава началото на Пловдив е унищожено, смята синът на археолога.  

Как би постъпил проф. Петър Детев, при всички случаи той би занесъл археологическа карта на общинската администрация и тогава те щяха да бъдат осведомени на каква територия дават строителни разрешителни. Ако това не е свършено, то архитектът не може да гадае къде какво има, каза Детев. 

По повод на новия музей, който ще бъде отворен в Пловдив проф. Йордан Детев каза, че той ще се намира в къщата на кръчма "Пловдив", и ще започне да приема посетители още тази есен. 

Аз проблеми с праисторията на Пловдив нямам, но искам да дам възможност на хората да се запознаят с нея, каза Детев.

Най-ценният експонат в музея ще бъде есхарата без орнаменти от Небет тепе, която е представлявала своеобразен джипиес.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29