Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът на Плоската могила е извън охранителната зона, пазеща археологията

| обновено на 26.06.17 в 15:39
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Инвеститорът на Яса тепе наистина строи извън охранителната зона на праисторическата Плоска могила, която се намира на „Брезовско шосе“. Това показва скицата на района, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той обясни, че веднага след медийните публикации е свикал съвещание на археолози от Регионалния археологически музей (РАМ) и Строителната дирекция в общината, за да се изясни ситуацията.

„Общината няма право да откаже строително разрешение, защото обектът попада извън охранителната зона. От гледна точка на документите няма никакви проблеми“, обясни Тотев, като уточни, че общината ще изчака доклада на Инспектората по случая, който трябва да е готов днес или най-късно утре.

Директорът на РАМ доц. Костадин Кисьов допълни, че при тази ситуация нито общината, нито Министерство на културата имат вина, тъй като строителният обект е извън границите на охранителната зона на Плоската могила.

„В тази хипотеза всичко е изрядно и няма виновни. В случая обаче влизаме в другата хипотеза, където според Закона за културното наследство ако при изкопни работи са намерени находки, собственикът е длъжен да информира общината и РАМ. В случая археологът Росица Миткова е получила сигнал от съседи на строителя и на място е видяла, че почти всичко е изкопано, но е намерила керамика в изкопа. До скандала се стигна, защото строителят трябваше да допрочете закона“, коментира доц. Кисьов.

Той уточни, че при проверка на място комисията от Инспектората на Министерство на културата е установила, че до кота 7 метра всичко е изкопано. От западната страна обаче на 6 м е установена разрушена археологическа структура. „Оттук нататък трябва да отговаря собственикът и вероятно ще му бъдат наложени санкции от Инспектората“, обясни експертът. 

„Росица Миткова реагира емоционално, там не е погребан най-старият пласт от историята. За съжаление проучванията там са трудни, тъй като целият археологически обект е застроен", каза Кисьов. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пет пожарни екипа изгасиха пламнало незаконно сметище край Белозем

След близо четири часа борба с огъня пет екипа на пожарната от Раковски и Пловдив успяха за загасят пламнало незаконно сметище край село Белозем. Огънят там избухнал в късня следобед, а сигналът е подаден малко след 17,30 часа, уточняват от пожарната. Силният вятър станал причина за бързото разнасяне на огъня по поречието на близката река. Огнеборците..

публикувано на 14.08.24 в 22:30

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Угасено е пламналото сметище в "Столипиново"

Погасен е пожарът, който пламна към 13.30  от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. "Столипиново".  Огънят тръгна от поредното нерегламентирано сметища на ул. "Крайна", в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба гасиха пламъците, образували гъсти черни..

обновено на 14.08.24 в 16:15